Kirjauutuudet: heinäkuu

Kirjoittanut 30.6.2022

Sami Karjalainen
Suomen hyppyhämähäkit — Katso silmiin ja ihastu!
Docendo 2022
272 sivua | 29,95 euroa

Upea luontoteos esittelee kaikki Suomen 42 hyppyhämähäkkilajia, toinen toistaan viehättävämmät pienet hyppijät. Kuten esipuheessa todetaan, hämähäkit voivat olla hurmaavia ja kirja toimii myös selailukirjana upeine makrokuvineen. Se lisäksi kirja kertoo, mistä hyppyhämähäkkejä voi löytää, ja opettaa erottamaan ne toisistaan.

Syvällinen tietokirja on helppolukuinen, tavalliselle lukijalle soveltuva ja se sisältää huumoria. Upea kuva-aineisto on kansainvälisestikin ainutlaatuinen. Mainio lahjakirja luonnon ystävälle.
Sami Karjalainen on kirkkonummelainen tietokirjailija ja tekniikan tohtori, joka on aiemmin julkaissut useita palkittuja hyönteiskirjoja. Hänen teoksiaan ovat muun muassa Suomen ­sudenkorennot, Suomen heinäsirkat ja hepokatit, Rantojen hyönteiset ja ­Suomen ­leppäkertut.

Ismo Hölttö
Kohtaamisia 1960-luvun Helsingissä
Omakustanne 2021
264 sivua | Kamera-lehden lukijoille 45 euroa + postikulut 6 €

Ismo Hölttö tallensi valtaosan 1960-luvun tuotannostaan kotikaupungissaan Helsingissä. Materiaali sisältää lukuisia aiemmin julkaisemattomia valokuvia, jotka käsillä olevassa kirjassa tulevat vihdoin ansaitusti esille. Kirjan maailmaa ei enää ole olemassa, mutta kuvien synnyttämän kaihon ja nostalgian taustalla Hölttö kuitenkin toteuttaa dokumentaristin tärkeintä tehtävää ja näyttää meille keitä olimme ennen. Samalla hän auttaa ymmärtämään, keitä me olemme nyt.

Virpi Alise Koskela, Janne Körkkö
Yöjoen valot — Kuvia ja tarinoita
Iijoen varrelta
SKS 2022
119 sivua | 39 euroa

Yli-Iin kylä Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsee kahden joen risteyskohdassa. Pohjoisessa virtaa vapaa Siuruanjoki, etelässä monesta kohtaa padottu Iijoki, Yöjoen valojen päähenkilö.
Monikerroksellinen valokuva- ja haastatteluteos tarkastelee ihmisen yhteyttä asuinympäristöön ja maisemaan – padottuun jokeen ja ympäröivään luontoon. Suuren joen vaikutuspiirissä asuvat ihmiset kertovat oman asuinympäristönsä ja sen muuttumisen merkityksestä sekä suhteestaan jokivarren luontoon. Teos on kunnianosoitus unohdetun pohjoissuomalaisen kylän entisille ja nykyisille asukkaille sekä heidän kollektiivista sielunmaisemaansa hallitsevalle joelle.