Näyttelypoiminnat: heinä-elokuu

Kirjoittanut 30.6.2022

Agnés Vardan tarinalliset valokuvat vievät meidät Pariisin kujille.

Elokuvaohjaaja Agnès ­Varda (1928–2019) tunnetaan muun muassa teoksistaan Cléo viidestä seitsemään (1962), Onni on olla nainen (1977) sekä Kasvot, kylät (2017). Elokuvaajaohjauksen lisäksi Varda toimi myös ­kuvataiteilijana sekä valokuvaajana.

Agnès Varda ryhtyi valokuvaajaksi muutettuaan Pariisiin 1940-luvun lopussa. Sekä tilaustöinä syntyneiden että omasta lähipiiristä otettujen muotoku­vien pinnakkaiset todistavat hänen huolellisesta ohjaustyöstään kuvaustilanteissa. Varda kuvasi Rolleiflexillä ja taitto­kameralla, ja suosikkiaiheita olivat hänen kotinaapurustonsa, Pariisin 14. kaupunginosan viehättävän rapistunut katukuva.

Ensimmäisen valokuvanäyttelynsä Varda avasi 1.6.1954. Näyttely pidettiin hänen kotistudionsa pihalla, osoitteessa 86 rue Daguerre. Puupaneeleille liimatut vedokset oli ripustettu seinille ja ikkunaluukkuihin. Näyttelyvieraina oli Vardan ystäviä ja naapureita, kuten taiteilijat ­Alexander Calder, Hans ­Hartung, Andrée Vilar, Valentine Schlegel ja ­valokuvaaja Brassaï.

Agnès Varda ja hänen tyttärensä löysivät ensimmäisen näyttelyn hopeagelatiinivedokset uudelleen 2014. Vedokset tuodaan näyttelyssä esille alkuperäisessä muodossaan. Esille tuodaan myös ensimmäistä kertaa esillä olevat lasinegatiivit ja pinnakkaiset, jotka auttavat valaisemaan esikoisnäyttelyn taustoja. Näyttely esittelee näkemyksellisen, humoristisen ja herkän valokuvaajan, jonka kuvat ennakoivat hänen pitkää uraansa elokuvantekijänä.

Agnés Varda: Valokuvan paradokseja , 13.5.–28.8.2022. Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki.

Kerojärven suo. Kuva: Mika Honkalinna

Kouvolan taidemuseo Poikilossa vietetään koko kesä valokuvan juhlaa. Kouvolan Kameraseuran täyttää 70 vuotta ja juhlistaa olemassaoloaan monipuolisella näyttelyllä. Seuran jäsen luontokuvaaja ja kirjailija ­Mika Honkalinna on tuonut esille valokuvia uusimmista projekteistaan Suomaa ja ­Puuteema. Suomen Kameraseurojen Liiton vuosinäyttely toimii myös juhlanäyttelynä, sillä liitto perustettiin 90 vuotta sitten.

Mika Honkalinna pohtii kuvissaan ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Honkalinnan kuvat syntyvät pohjoisten havumetsien ja soiden keskellä. Näyttelyssä olevista teemoista Suomaa kuvaa maamme alkuperäisintä ja koskemattominta luontoa Suomen suursoilla. Soiden rikas, monimuotoinen luonto ja kauneus näyttäytyvät valokuvissa ilmasta nähtynä lähes abstrakteina sommitelmina. Suokuvat on tulostettu turvelevyille. Puuteema esittelee puolestaan kotimaisten puulajien pintoja ja niiden kiehtovaa estetiikkaa.

Mika Honkalinna, Kouvolan Kameraseura, Suomen Kameraseurojen Liitto: Valokuvan aika, 22.5.–28.8.2022. Kouvolan taidemuseo Poikilo, Varuskuntakatu 11, Kouvola.

Kuva: Juha Laitalainen

Toholammin kirjaston näyttelyssä nähdään läpileikkaus valokuvaaja Juha ­Laitalaisen Toholammin kuvasarjoista. Näyttelyä täydentävät Sari Isosaari-Pollarin kuvat ­navettatyön parissa.
Juha Laitalainen on kuvannut näyttelyä varten Cowgirls-kuvasarjan Toholammilla syksyllä 2018. Keväällä 2019 seurasi Ala-­Kopsalan tilalla kuvattu valokuvadokumentti 12 tuntia maitotilalla. Laitalainen kuvasi kirjaa varten kolmannen kuvasarjan Uimaan! Toholammilla.

Näyttely on osa Jos lehmät puhuisivat -kiertuetta, jolla juhlistetaan kuuden MTK-yhdistyksen 100-vuotistaivalta. Ne ovat samanaikaisesti Kaustisella ja Kokkolassa.

Juha Laitalainen: Jos lehmät osaisivat puhua, 11.7.–27.7.2022. Toholammen kirjasto, Kirkkotie 2, Toholampi.