Kirjauutuudet: helmikuu

Kirjoittanut 24.2.2022

Maria Faarinen, Max Fritze, Elina Heikka, Seppo Hornytzkyj, Minna Ijäs, Harri Kalha, Julia Kartesalo, Riitta Koskivirta, Sofia Lahti (toim.), Laura Sallas, Hanne Tikkala, Jane Vuorinen (toim.), Anni Wallenius
Piktorialismi – valokuvataiteen synty
Parvs, 2022
208 sivua | 38 euroa

Piktorialismi – valokuvataiteen synty tuo esiin lähes unohdetun valokuvataiteen ensimmäisen, kansainvälisen tyylisuunnan, joka inspiroi valokuvaajia myös Suomessa 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Kaihoisan kauniista estetiikastaan tunnetut piktorialistit tavoittelivat toiminnallaan valokuvauksen hyväksymistä taiteellisena itseilmaisuna. Yksilöllisyys ja luovuus kukoistivat erityisesti valokuvan vedostusvaiheessa, jossa suosittiin erilaisia kuvan muokkaamisen menetelmiä.

Piktorialistinen kuvakäsitys rantautui Keski-Euroopasta ja Ruotsista Suomeen 1890-luvun lopussa ja saavutti lakipisteensä 1920-luvulla. Tämän jälkeen piktorialismiin alettiin suhtautua myös kriittisesti, sillä se nähtiin valokuvauksen omat vahvuudet hylänneenä maalaustaiteen kopioimisena.

Teos perustuu museon monivuotiseen tutkimushankkeeseen.

Kirja on erittäin kaunis ja tyylikäs kokonaisuus, kuten piktorialismi teokselta on lupa odottaakin.

Hannu Hautala, Juha Kauppinen
Sata Parasta
Kustannusyhtiö Siltala, 2021
200 sivua | 29,95 euroa

Sata parasta -kirjaan on valikoitu Suomen tunnetuimman luontovalokuvaajan Hannu Hautalan parhaita kuvia.

Pohjalainen autonasentaja sai tarpeekseen työstään korjaamolla. Hän päätti, että metsät ja luonto ovat vielä jonain päivänä hänen työpaikkansa. Niin myös tapahtui, ja lopputuloksena Hannu Hautalasta tuli se henkilö, jonka myötä suomalainen luontokuvaus nousi suuren yleisön tietoisuuteen niin meillä kuin maailmallakin.

Hautala on esimerkiksi edelleen ainoa luontokuvaaja, jonka kuva, kotkien parittelu, on valittu Vuoden lehtikuvaksi vuonna 1973. Tunnettujen kuviensa lisäksi Hautalalla on lukematon määrä kuvia, joita kukaan ei ole vielä nähnyt.

Tähän teokseen on valittu sata parasta kuvaa. Teoksessa on kuvia vuodesta 1966 ja mukana on myös ennen julkaisemattomia kuvia. Hannu Hautalalta on ilmestynyt yli 50 valokuvakirjaa ja hänelle myönnettiin taiteilijaeläke vuonna 2004.

Teoksen tekstit on kirjoittanut palkittu luontotoimittaja ja tietokirjailija Juha Kauppinen.