Kirjauutuudet: joulukuu

Kirjoittanut 9.12.2022

Tero Puha
Intiimi valo | Intimate Light
Parvs 2022
152 sivua | 42 euro

Palkittu valokuvaaja ja visuaalinen taiteilija Tero Puha (s. 1971) on tullut tunnetuksi esteettisistä ja kauneutta palvovista mieskuvistaan. Puha käsittelee taiteessaan ajankohtaisia teemoja, kuten kehokuvan ja sukupuolen ja problematiikkaa sekä kehoa sosiaalisena konstruktiona.

Tero Puha on myös parantumaton kauneudenpalvoja. Tähän kirjaan on koottu parhaimmisto hänen valokuvaamistaan muotokuvista, joita hän on ottanut vuosien varrella kohtaamistaan ihmisistä. Osa malleista on satunnaisia tuttavuuksia, osa läheisempiä ihmisiä, mutta kaikille kuville yhteistä on herkkä intiimiys ja äärimmilleen viritetty, silmää hivelevä esteettinen sulo.

Nyt julkaistavassa Intiimi valo -kirjassa miehisyyden monet muodot näyttäytyvät herkkinä ja haavoittuvina mutta toisinaan myös voimallisen ilakoivina. Kirjan kuvissa esiintyy ammattimaisia kehonrakentajia mutta myös aivan tavallisia miehiä.

Kirjan ulkoasuun on panostettu. Kuvien päälle on painettu vesidispersiolakka, joten kuvissa on hopeinen vaikutelma, mikä hivelee katsojaa. Kirjassa on hyödynnetty niin sanottua sveitsiläistä kirjansidontaa. Myös kannessa on monia erityiskäsittelyjä.

Puha ja Parvs tarjoilevat kokonaisvaltaisen katseluelämyksen. Kirja sisältää kirjailija Juhani Branderin ennen julkaisemattomia runoja.

Heikki Willamo ja Kikka Niittynen
Valon ja varjon talo
Parvs 2022
208 sivua | 39 euroa

Valokuvataiteilijat Heikki Willamo ja Kikka Niittynen ovat asuneet satavuotiaassa entisessä kansakoulussa Karjalohjalla lähes 30 vuotta. Valon ja varjon talo kertoo talon ja sen pihapiirin elämästä kahden valokuvaajan silmin. Historiallisen talon nostalginen henki ja vanhojen ikkunalasien synnyttämät valon ja varjon leikit ovat inspiroineet teoksen pakahduttavan kauniita ja hiljaisen arvoituksellisia valokuvia. Myös talon elämään tärkeänä osana kuuluneet lukuisat kotieläimet kuten lapinkoira Kuura sekä valkomustat kissaveljekset Onni ja Oskari. Luonnonmukaisesti hoidetussa pihassa asuvat ja vierailevat villieläimet esiintyvät kuvissa persoonallisina yksilöinä. Kuvissa on arjen estetiikkaa ja lämpöä.

Osa kuvista on toteutettu perinteisellä camera obscura -menetelmällä. Nämä ovat kirjan ainoat värikuvat. Siinä huoneesta on tehty kamera, käyttäen muovia, johon on leikattu pyöreä reikä. Niissä on taianomaista ulko- ja sisätilojen yhdistelmä.

Heikki Willamo on palkittu luonto- ja taidevalokuvaaja, joka on julkaissut lukuisia valokuvateoksia. Kikka Niittynen on Muurlan opiston valokuvauslinjan vastaava opettaja. Niittynen on toiminut vapaana valokuvaajana vuodesta 1995 alkaen.