Näyttelypoiminnat: joulu-helmikuu

Kirjoittanut 9.12.2022

Kaapelitehtaan näyttelyt kokoavat muistoja niin läheltä kuin kaukaa.

Suomen Valokuvataiteen museossa on esillä Jonne Heinosen näyttely Rom ensi vuoden tammikuun 8. päivään saakka. Heinosen on kuvannut Suomen romaniyhteisöjen parissa viimeiset seitsemän vuotta. Kaapelitehtaan näyttelyssä on esillä osa laajamittaisen 22 teoksen kuvasarja, joita Heinonen on kuvannut vieraillessaan romanien kodeissa ja keskuudessa ympäri Suomea. Näyttely käsittelee Suomen romanien kulttuuria ja arkea yhteisön ulkopuolelta tulevan taiteilijan näkökulmasta.

Kuvatessaan yhteisön jäseniä Heinonen on miettinyt omaa asemaansa taiteilijana ja keskustellut kuvattavien kanssa kuvaustilanteeseen liittyvistä vallan ja representaation kysymyksistä: Mikä on yhteisön ulkopuolelta tulevan taiteilijan rooli? Näyttelyn tarkoitus ei ole vastata tähän, vaan pyrkimyksenä on herättää keskustelua tärkeän aiheen ympärille.

Heinonen kuvaa filmille pääasiassa mustavalkoista, mutta värikuviakin mahtuu joukkoon. Kuvia Heinonen ei juurikaan käsitellä jälkikäteen.

Jonne Heinonen: Rom. 11.11.2022.–8.1.2023, Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, Helsinki

Kuva: Theodore Jack

Valokuvataiteen museon Kaapelitehtaan isossa tilassa on Robert F. Kennedyn viimeinen matka – jaettu muisto -­näyttely. Robert Kennedyn ruumista kuljettanut juna kulki New Yorkista Washingtoniin kesäkuussa 1968. Tuhannet ihmiset kerääntyivät reitin varrelle osoittamaan kunnioitusta ja jättämään jäähyväiset murhatulle senaattorille. Suru kokosi ihmiset yhteen, kuten poikkeukselliset tapahtumat usein tekevät.

Robert Kennedyn hautajaisjunan mukana matkusti Look-lehdelle työskennellyt valokuvaaja Paul Fusco. Vuosikymmeniä myöhemmin taiteilija Rein Jelle Terpstra kiinnostui Fuscon kuvasarjasta. Terpstran huomio kiinnittyi erityisesti radan varteen kokoontuneisiin sureviin. Monissa Fuscon valokuvissa näkyi sivustakatsojia, jotka tallensivat historiallista tapahtumaa.

Ainoa tapa selvittää, mitä nämä ihmiset näkivät, oli katsoa heidän kameroidensa läpi ja etsiä heidän näkökulmansa: valokuvat ja filminauhat Robert Kennedyn hautajaisjunasta. Terpstra julkaisi ilmoituksia lehdissä ja sosiaalisessa mediassa sekä kiersi ovelta ovelle reitin varrella, jota juna oli kulkenut. Keräämistään muistoista, valokuvista ja kaitafilminauhoista Terpstra uudelleenrakensi muistojunan historiallisen matkan. Kotialbumien kuvat ja kaitafilmit edustavat läsnäolleiden saattajien yksityisiä muistoja ja kokemuksia.

Näyttelyn kuratointi Rein Jelle Terpstra.

Robert F. Kennedyn viimeinen matka – jaettu muisto. 16.9.2022–8.1.2023, Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, Helsinki

Kuva: Eija Visavuori

Kameraseuran Galleria Westissä on helmi­kuussa esillä kolmelta valokuvaajalta kuvia: Ritva Korteelta, Eija Visavuorelta ja Juhani Visavuorelta. Heillä on selvästi oma kädenjälki kuvissa, joka heijastuu selvästi myös näyttelyssä.

Ritva Korte kuvaa luonnossa ja kaupunkiympäristössä kohtaamiaan luonnon ja ihmisen aikaansaamia ihmetyksen, ihastuksen ja pohdiskelun aiheita käyttäen dokumentoivia ja välillä luoviakin tekniikoita.

Eija Visavuoren kuvat kertovat muistoista, yhteydestä ja huomioista ympäristössä.

Juhan Visavuoren kuvissa puolestaan on kokeellisuutta, pientä pilkettä sekä henkilöitä eri tilanteissa.

Tervetuloa avajaisiin 2.2.2023 klo 18.00.

Ritva Korte, Eija ja Juhani Visavuori: Kohtaamisia. 2.2.–28.2.2023, Kameraseura Galleria West, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, Helsinki