Kirjauutuudet: joulukuu

Kirjoittanut 2.12.2021

Sophia Ehrnrooth
Dream of Championship
Parvs, 2021
136 sivua | 34 euroa

Helsinkiläinen kuvataiteilija Sophia Ehrnrooth työskentelee monipuolisesti niin maalauksen, valokuvauksen, mediataiteen kuin elokuvankin kentällä. Hän on Suomen Taidemaalariliiton jäsen. Ehrnrooth on tutkinut valokuva- ja videoteoksissaan juniorijalkapalloilua vuodesta 2013 lähtien. Kirjassa hän ja kuraattori Mika Hannula käyvät vuoropuhelua taiteesta, leikistä ja unelmoinnista. Tämä kirja käsittelee jalkapalloa ja sitä kuvaavia teoksia, mutta vielä enemmän se tutkii ohimenevää elämänvaihetta ja unelmointia. Kirja on mielenkiintoinen, vaikka ei olisikaan jalkapallofani.

Juha Metso, Anna-Stiina Nykänen
Hannu Hautala – Legendan perintö
Docendo, 2021
218 sivua | 27,95 euroa

Valokuvaaja Juha Metso ja toimittaja Anna-Stina Nykänen etsivät mestarin menestyksen salaisuutta.

Metso heijastaa Hannu Hautalan omia luontokuvia tämän iholle. Nykänen seuraa maagisia kuvaussessioita Kuusamossa: kuuntelee, kyselee ja pyrkii ihon alle. Hautala muistelee, pohtii, itkee ja nauraa. Yhdessä vietetty aika ja jaetut tunteet tuottavat uutta ymmärrystä. Syntyy unohtumaton taiteellinen elämys ja inspiroiva lukukokemus.

Luontokuvauksen grand old man kertoo miltä tuntuu, kun elämä lähestyy loppua. Kirja käy läpi Hautalan elämää ja sieltä selviää paljon knoppitietoa Hautalasta.

Juha Metso (s. 1965) on menestynyt sekä sanomalehti- että taidevalokuvaajana. Hän aloitti uransa lintujen kuvaamisesta. Anna-Stina Nykänen (s. 1961) on Helsingin Sanomien toimittaja, yksi Suomen tunnetuimpia ja rakastetuimpia kirjoittajia.

Iisa Aaltonen, Elina Maaniitty
Ivan Timiriasew – Helsinkiläinen valokuvaaja
Parvs, 2021
208 sivua | 35 euroa

Venäläinen ratsuväenupseeri ja kenraalikuvernöörin adjutantti Ivan Timiriasew (1860–1927) oli intohimoinen harrastajavalokuvaaja sekä tunnettu ja pidetty kaupunkilainen. Varsinaisen työnsä ohessa Timiriasew valokuvasi laajalti kaupunkia ja erilaisia kaupunkilaisia.

Jäätyään eläkkeelle vuonna 1917, parahiksi ennen Venäjän lokakuun vallankumousta, Timiriasew jäi asumaan Helsinkiin ja toimi ammattimaisena lehtikuvaajana kuvaten muun muassa Suomen Kuvalehteen ja muihin valtakunnallisesti merkittäviin julkaisuihin. Timiriasew oli taitava ja monipuolinen valokuvaaja, jonka ansiosta käsityksemme hänen aikansa Helsingistä on paljon yksityiskohtaisempi.