Kirjauutuudet: kesä-heinäkuu

Kirjoittanut 19.6.2019

Mauri Nieminen ja Lassi Rautiainen
Pedot
Readme.fi
434 sivua | 35 euroa

Kattava teos kaikista maamme petoeläimistä. Suur- ja pienpetojen perusteellisen kuvauksen lisäksi kirja käsittelee suhtautumista petoeläimiin historian valossa. Tekijöinä ovat dosentti Mauri Nieminen, joka tehnyt elämänuransa RKTL:n tutkijana. Petojen perässä Mauri on ollut koko elämänsä. Kirjan upeasta kuvituksesta vastaa palkittu luontokuvaaja Lassi Rautiainen.

Petteri Poukka
Seppo – hyvän mielen konsultti
Docendo
116 sivua | 24,90 euroa

Konsultti-nimike ei ehkä tunnu istuvan ihmisen parhaalle ystävälle, mutta kyllä hyvän mielen konsultointi sujuu shetlanninlammaskoiralta mainiosti! Seppo on kahdeksanvuotias hyväntuulinen nisäkästoverimme. Sepon mielestä parhaat vuodenajat ovat kevät, kesä, syksy ja talvi!

Nykymaailman ihmeet mahdollistavat sen, että Sepon hyväntuulisuus tarttuu kymmeniin tuhansiin Sepon seuraajiin somen välityksellä. Julkkiksen asemassa olevalle Sepolle on kysyntää myös esimerkiksi lottoarvonnan vihjemestarina ja lehtien kansikuvapoikana. Kirjassa on myös paljon koiratietoa rodun luonteesta ja toki sen elämänmyönteisiä neuvoja kelpaa käyttää myös ihmisten kasvattamiseen.

Markku Saiha
Linnut
Docendo
176 sivua | 39,90 euroa

Lintuaiheisia kirjoja on julkaistu luontokuvauksen luvatussa maassa paljon, sillä niiden tarkkailu ja kuvaaminen ovat kestosuosikkeja. Nykyinen lintuharrastus on kuitenkin varsin uutta. Vasta sotien jälkeiset sukupolvet saattoivat harrastaa laajemmin, ja luonto ja siellä linnut kiinnostivat. Väkeä muutti kaupunkeihin, ja jotain mielekästä piti ulkona luonnossa tehdä.

Tämä kirja kertoo suomalaisen lintuharrastuksen kehittymisestä porilaisten aktiivien silmin. Maan ensimmäinen lintutieteellinen paikallisyhdistys, Porin Lintutieteellinen Yhdistys, perustettiin vuonna 1959. Yhdistys on tehnyt perustamisestaan saakka työtä niin linnuston- kuin ympäristönsuojelunkin edistämiseksi. Kertojina ja kuvittajina ovat niin perustajajäsenet kuin nykyisetkin aktiivit. Kirjan on toimittanut Markku Saiha.