Kirjauutuudet: kesä-heinäkuu

Kirjoittanut 20.5.2021

Jouni Laaksonen
Retkeilijän kansallispuistot
Otava, 2021
271 sivua | 33,80 euroa

Retkeilyoppaiden bestseller päivitetyin tiedoin. Retkeilijän ja luontoharrastajan toivekirja esittelee kaikki Suomen 40 kansallispuistoa ja sisältää kartan jokaisesta kohteesta. Retkeilytoimittaja ja -kirjailija Jouni Laaksonen esittelee kansallispuistojen nähtävyydet, retkeilyreitit, taukopaikat ja palvelut. Kirjassa on ehdotukset päivä-, viikonloppu- ja talviretkiksi. Se on selkeä ja innostava opas patikointiin, ja siitä löytyvät reitit myös liikuntarajoitteisille.

Silva Lehtinen
Kauneimmat kukkamme
Avain, 2021
60 sivua | 27,00€

Silva Lehtisen kirja on uudistettu versio WSOY:n vuonna 2006 julkaisemasta kirjasta Mikä kukka? Kirja esittelee yli 60 kauneinta kukkaa sanoin ja kuvin ja on näppärä opas luonnonkukkien tunnistamiseen. Sisällysluettelossa kukat on jaoteltu värin mukaan. Kirjassa kuvaillaan myös niiden erilaisia lisääntymis- ja selviytymiskeinoja. Kiva lisä on kukkien latinankieliset nimet.

Pertti Koskimies, Ville  Heikkinen, Jarmo Manninen, Markus Varesvuo
Katoava talvi — Pohjoisen eläimet 
ilmaston muuttuessa
Otava 2020
224 sivua | 40,90 euroa

Katoava talvi kertoo sanoin ja kuvin ainutlaatuisesta pohjoisen talvesta, sen luonnosta ja ahdingosta. Kirjan tekstit ovat Pentti Koskimiehen käsialaa. Maisemakuvat on kuvannut Jarmo Manninen, nisäkkäät Ville Heikkinen ja linnut Markus Varesvuo.

Upeat kuvat ovat hätähuuto pohjoisen talven ilmastonmuutokselle. Talvet ovat lämmenneet ja lyhentyneet, eivätkä eläimet ole ehtineet sopeutua muutoksiin.  Kirja antaa lukijalle monipuolista tietoa ja näyttävät luontokuvat ravistelevat ajatuksia.