Kirjauutuudet: maalis-huhtikuu

Kirjoittanut 29.3.2018

Tapio Paappanen, Vesa Tuominen & Esa Silander
Karhumies
Docendo | 119 sivua | 29,90 euroa

Sulo Karjalainen on karhumies: hän elää kuuden karhun kanssa Kuusamon suurpetokeskuksessa. Kirjassa kerrotaan hänen tarinansa, kuinka hänestä kasvoi näiden petojen ystävä ja kuinka hän toimii niiden kanssa. Teoksen kuvat on kuvannut Tapio Paappanen. Hän on selvästi seurannut Sulon ja otsojen arkea lähietäisyydeltä. Karhut käyvät kalassa, ottavat päiväunia ja nuolevat hunajaa Sulon kädestä. Lämminhenkinen kirja eläinten ystävälle.

Vesa Sirén & Juha Metso
Tää menee näin
Like | 217 sivua | 25 euroa

Kirjan idea on iskevä: 41 vuotta ja 41 biisiä. Tällaista ei kuvien osalta voisikaan moni muu kuvaaja kuin tuottelias Juha Metso toteuttaa. Hän on kuvannut omalla karhealla rock-tyylillään kotimaisia ja ulkomaisia artisteja 1970-luvun lopusta lähtien. Kirja houkuttelee selaamaan: Bob Dylan, Ultra Bra, Litku Klementti ja Sex Pistols sopivat sivuille sulassa sovussa. Vuoden biisin lisäksi esitellään myös muita suosikkikappaleita ja -bändejä samalta ajalta. Hieno lahjakirja.

Pipa Nikula
Tuulesta temmatut
Radiofiskars | 56 sivua | 10 euroa

”Avoimesta ikkunasta kutsuu kiihkeä Intia. Kiemuraiset kujat, ei yhtään muistuta kotia.” Näin alkaa Pipa Nikulan kuvarunoelmakirja. Sen mustavalkoisissa valokuvissa vieraillaan Intiassa ja palataan takaisin Suomeen, lumen keskelle. Kuvat ovat tunnelmaltaan viipyileviä ja sopivat hyvin runoihin. Unenomaisissa maisemakuvissa on jotain taijanomaista, ajatonta ja kutsuvaa. Näihin paikkoihin haluaisi astua sisään.