Kirjauutuudet: marras-joulukuu

Kirjoittanut 30.11.2017

Harri Hietala
Objektiivikirja
Docendo
197 sivua | 32,90 euroa

Lehdessämme kameratestejä tehnyt Harri Hietala on aloittanut eläkepäivät komeasti tekemällä objektiiveista tietokirjan. Kattava teos sai alkusysäyksen peilittömistä digikameroista, joissa voi käyttää kaikenlaisia, vanhojakin objektiiveja. Kirja esittelee mm. objektiivien historiaa ja rakennetta, tarkentamista ja sumentamista, objektiivivalmistajia ja suodattimia. Kuvituskuvat ovat havainnollisia ja tuovat kivasti mukaan historiallisen perspektiivin. Kirja objektiivia hankkivalle ja kuvan muodostumisesta kiinnostuneelle.

Kai Fagerström & Ville Suhonen
Sammalhuone
Maahenki
144 sivua | 42 euroa

Kai Fagerström kuvaa metsän eläimiä hitaasti, tunteella – ja se näkyy hänen kuvissaan. Tuoreen kirjan kuvien päähenkilöitä ovat mäyrät tummine nenineen ja supikoirat karheine turkkeineen. Kirkassilmäiset ketut sekä ympäröivät maisemat. Kirjan tekstiosuudessa vuorottelevat Ville Suhosen, Aleksis Kiven ja Zachris Topeliuksen ajatukset. Laadukas lahjakirja luonnonystävälle.

Marika Honkaniemi
Taistelusta taiteeksi
Sigillum
274 sivua | 27,50 euroa

Marika Honkaniemi on tutkinut suomalaisia sotakuvia, jotka olivat esillä Ateneumissa suomalais-saksalaisessa näyttelyssä vuonna 1942. Mitä näillä 137 valokuvalla haluttiin viestiä sodan kulusta ja arjesta? Tekstipainotteinen teos tarkastelee aihetta monista näkökulmista – mm. kuvien lavastaminen nousee esiin. Osa näyttelykuvista vaikuttaa aidon realistisilta, toisissa hymyillään kuin mainoksissa. Totta on lausahdus ”Valokuvan katsoja tulkitsee kuvia omasta ajasta käsin”.