Näyttelypoiminnat: marras-tammikuu

Kirjoittanut 30.11.2017

Abstraktia, unenomaista, hulluttelevaa – kaikkea tätä näet joulukuun näyttelyissä.

Abstrakti! 1.11.2017–14.1.2018
Suomen valokuvataiteen museo | Helsinki | Tallberginkatu 1 G

Valokuvataiteen museossa on avautunut abstraktien kuvien näyttely, joka juhlistaa tämän kuvauksen alueen satavuotista historiaa. Esillä on teoksia ilmiön varhaisilta ulkomaisilta kuuluisuuksilta, László Moholy-Nagylta, Man Rayltä ja August Strindbergiltä, sekä joukolta kotimaisia taiteilijoita.

Abstraktio herätti syntyessään 1900-luvun alkuvuosikymmeninä voimakasta vastustusta ennen kaikkea valokuvaajien keskuudessa. Sitä pidettiin hyödyttömänä ja valokuvan dokumentoivan ja esittävän luonteen vastaisena.

Abstraktionistit ovat kuitenkin sukupolvi toisensa jälkeen olleet valokuvauksen perinteiden uudistajia.

– Abstraktio on rohkeaa ajattelua. Yhteistä näyttelyn tekijöille on halu tutkia ennakkoluulottomasti valokuvan erilaisia tekniikoita, materiaaleja ja ilmaisutapoja, näyttelyn kuraattori, valokuvaaja Laura Nissinen kertoo.

Milavidan uni 3.11.2017–21.1.2018
Museo Milavida | Tampere | Milavidanrinne 8

Marja Pirilä on kuvannut tyhjillään olleessa Milavida-palatsissa camera obscura -tekniikalla. Nyt kuvat ovat esillä tässä museoksi muuttuneessa tilassa Tampereella.

– Talo tuntui heti hyvin salaperäiseltä. Tyhjissä tiloissa liikkuva valo oli hienoviritteistä ja kaunista, kertoo Pirilä.

Pirilä muutti useita huoneista samanaikaisesti camera obscuroiksi ja kuvasi niissä vuorotellen.

– Von Nottbeckin suku ja etenkin Peter ja Olga alkoivat tuntua läheisiltä kuvausvuosien aikana. Milavidahan oli heidän ja heidän lapsiensa tuleva koti. He olivat päättäneet jäädä Tampereelle, asettua taloksi. Heillä oli menossa kiihkeä elämänvaihe, joka loppui yhtäkkiä.

– Taloon vuosikymmenten aikana liittyvät traagiset tapahtumat tuntuivat olevan yhä läsnä hiljaisen rakennuksen ovien pielissä, seinien koristeissa, vanhojen ikkunalasien heijastuksissa ja portaikoissa, sanoo Pirilä.

Koiranäyttely 17.11.2017–7.1.2018
Turun taidemuseo | Turku | Aurakatu 26

Kaikki alkoi siitä, kun Noora Schroderuksen koira meni työhuoneella entisöitävänä olleen nukkekodin sisään. Näky kiehtoi Schroderusta, joten hän alkoi opettaa koiraansa poseeraamaan kameralleen nukkekodin huoneissa. Pikkuruisen nukketalon mittakaava muutti suurisilmäisen ja viattomalta näyttävän koiran norsuksi posliinikaupassa.

Schroderuksen Koiranäyttely pohtii koiran ja ihmisen pitkää yhteistä historiaa ja näiden kahden lajin yhteiseloa. Kuvat ovat samalla hellyttäviä, huvittavia ja hiukan kauhistuttavia. Näyttely on esillä Turun taidemuseossa tammikuun alkuun.