Kirjauutuudet: marraskuu

Kirjoittanut 4.11.2022

Jorma Luhta, Markus Varesvuo, Pertti Koskimies
Tunturipöllö
Docendo 2022
192 sivua | 29,95 euroa

Suomen luontokuvaajien ykköskaartiin kuuluvien Jorma Luhdan, Markus Varesvuon sekä lintututkija Pertti Koskimiehen koostama upea luontoteos yhdestä kiehtovimman petolintumme elämästä ja sen uhanalaisuudesta.

Jorma Luhta kertoo omin sanoin ja kuvin kohtaamisistaan ja havainnoistaan tunturipöllön maailmassa. Siinä tavataan runsain määrin myös muita seudun lintuja, nisäkkäitä ja pöllön saaliseläimiä kuten myyriä ja sopuleita. Myös Markus Varesvuon kuvat esittävät monipuolisesti tunturipöllön elintapoja ja -ympäristöä sekä vuodenkiertoa. Pertti Koskimies on koonnut kirjaan sekä tunturipöllön historiaa että tuoretta tietoa pesinnästä ja vaelluksista, puhumattakaan uhanalaisuudesta ilmastonmuutoksen kiihtyessä.

Nykyään tunturipöllö on luokiteltu Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa äärimmäisen uhanalaiseksi. Vaikka moni tunnistaa tunturipöllön Harry Potter-elokuvien velholintu Hedwiginä ja sen kautta kiinnostus lajiin on kasvanut, sitä uhkaa sukupuutto myös muualla maailmassa.

Tunturipöllö-kirja on hieno ja asiantunteva kuvaus pöllöjen elämästä ja tulevaisuudesta.

Martti Jämsä
Helsinki, jota et ehkä ole huomannut / The Helsinki you probably haven’t noticed
Musta Taide 2022
104 sivua | 30 euroa

Valokuvataiteilija Martti Jämsän mustavalkoisilla panoraamavalo­kuvilla kuvitettu teos esittelee tuttua ja tuntematonta Helsinkiä muutaman vuoden ajalta. Jämsän teos on henkilökohtainen näkemys muuttuvasta kaupungista, mielenkiintoisista paikoista, ohikiitävistä hetkistä. Jämsä kiersi autolla, kävellen ja polkupyörällä ympäri Helsinkiä vuosina 2016–2021 kuvaamassa itselleen kiinnostavia näkymiä eri vuodenaikoina.

Johdantona toimii Jukka Viikkilän kirjoittama Runo / Poem. Teoksen tekstit on kirjoitettu suomeksi ja englanniksi.

Helsingissä asuvalle Jämsän teos voi olla kuin jännä seikkailukartta; löydätkö kuvan paikan, tiedätkö ylipäätään minne suunnistaa? Toki kirjan loppusivuilta löytyy kuvaluettelo paikoista. Kuvia katsellessa myös ulkopaikkakuntalainen tajuaa, että pääkaupungissamme sekä on että ei ole ihmisiä. On vilkkaita puistoja ja rantoja, mutta on myös hiljaisia teitä ja tyhjiä toreja. Viikkilän runoa lainaten: Kaupunki on aina kuvitelmamme kokoinen.

Hienona lisänä jokaisen kirjan mukana tulee Jämsän itse vedostama ja signeeraama hopeagelatiinivedos.