Kosta Punkka Finnfoto Galleriassa 2.4-31.5.2023

Kirjoittanut 1.4.2023

Konsta Punkan ympyrä sulkeutuu Eye to Eye -näyttelyssä, jossa katsoja pääsee katsomaan läheltä kuvattuja eläimiä silmästä silmään. Tässä näyttelyssä ilmentyy Punkan poikkeuksellinen kyky päästä kiinni kuvattavien eläinten arkeen ja fiiliksiin. Konsta Punkkaa voidaan pitää luontokuvaajana, joka kulkee omia polkujaan. Hän kuvaa huippuluokan Nikon Z9 -kameralla, mutta jolempiobjektiivin valinta kuljettaa hänet pois valtaväylältä. Kun stereotyyppiset luontokuvaajat ovat piiloutuneet mahtavan parran taakse, ylisuuren villapaidan ja järjettömän kokoisen objektiivin, sutii Punkka trendikästä parrantynkää ja kiinnittää kameraansa varsin pienen, mutta malliston parhaan 70–200 millisen objektiiviin.

Myös uran alku on ollut monella tapaa normaalista poikkeava. Punkka oli 18-vuotias Sibelius-lukiolainen, kun Facebook osti Instagramin miljardilla ja räjäytti pankin. Bändin rumpalina taskurahoja tienannut nuorimies alkoi kuvata kavereiden lisäksi oravia, eikä aikaakaan, kun hänet tunnettiin oravakuiskaajana. Instagram-suosio alkoi tuoda rahanarvoisia keikkoja ja ura lähti lentoon.

”Tiedän, että jokainen artikkeli mitä minusta on kirjoitettu, alkaa sanoilla: Konsta Punkka on Instagram-kuvaaja ja hänellä on 1,3 miljoonaa seuraajaa”, Punkka naurahtaa.

Vaikka Punkka ei aluksi tykännyt Instagramista yhtään ja somekuuluisuus voi olla jonain päivinä taakka, on siitä ollut paljon hyötyä.

”En voi valittaa, sillä tämä tie on mahdollistanut sen mitä nyt teen joka päivä. Saan tehdä juuri sitä mitä haluan.

Punkan tyyli on konstailematon, hän tietää mitä tekee. Pitkä odotus palkitaan, kun eläin lähestyy kuvaajaa. Sillä hetkellä, kun eläin

huomaa kameran, Punkka nappaa kuvan. Syntyy hyvin intiimi kohtaaminen.

Osaltaan tämä uusi Eye to Eye -näyttely tuo yhden ajan päätökseen. Nyt on mahdollisuus katsoa erilaisia eläimiä suoraan silmiin.

Tämä on tyyli, josta Konsta Punkka on tunnettu. Oravakuiskaaja saa eläimet houkuteltua poseeraamaan kameralle. Kuvat ovat
otettu todella läheltä ja ne ovat toinen toistaan vaikuttavampia. Ilvestä siellä ei kuitenkaan nähdä.

”Ei nähdä ilvestä ei. Se on haaveena ja joskus tämäkin toteutuu”, Punkka naurahtaa.

Punkka on nuorempana kuvannut kavereitaan sekä skeittausta ja siitä omaksunut tyylin, jossa urheilija on vain osa upeaa miljöötä.

Tämä on tyyli, jota hän haluaa tulevaisuudessa viedä eteenpäin luontokuvissaan.

”Monesti luontokuvat ovat tiukasti rajattuja eläinkuvia, ikään kuin tunnistekuvia. Minä haluaan viedä sitä siihen suuntaan, että

upeassa maisemakuvassa on upea eläin. Haluan näyttää kokonaisuuden, sen paikan, missä tämä eläin asuu ja elää”, Punkka sanoo.

Tulevaisuus näyttää taiteilijan uuden suunnan, mutta tässä näyttelyssä nähdään vanhaa Konsta Punkkaa, joka on ollut kyykkimässä

kaupungin lähialueilla etsimässä kettua maagiseen poseerauskuvaan, jossa on tiukka katsekontakti. Näillä reissuilla jännitystä on piisannut.

”Viimeksi olin kuvaamassa oravaa, kun vanhempi pariskunta tuli kyselemään kuulumisia. Yritin kohteliaasti saada heidät lähtemään.

Sanoin kuvaavani peuroja. Heidän lähdettyään meni hetki, kun poliisit tulivat autolla paikalle. Olin hyvässä piilossa maastossa ja
onneksi he eivät nähneet minua ja sain ketusta hyvän kuvan”, Punkka kertoo.

Konsta Punkka on tavattavissa näyttelytilassa 2. huhtikuuta 2023 kello 12:00 – 15:00 Helsingin Redissä.

Finnfoto Galleria sijaitsee Kauppakeskus Redin toisessa kerroksessa, A2-03 -liiketilassa Konstailematonta luontokuvaa -näyttely on maksuton