Kuvaajia palkittiin Finnish Photo Awardissa

Kirjoittanut 17.3.2017

Suomalaisen valokuvakentän uusi yhteinen palkintojuhla Finnish Photo Awards järjestettiin perjantaina 17.3. ensimmäistä kertaa. Tilaisuus päätti Kuva & Kamera -messujen ensimmäisen messupäivän Helsingin Messukeskuksessa. Illan aikana jaettiin useita tunnustus- ja kilpailupalkintoja.

Finnfoton jakaman Finnfoto-palkinnon 20. vastaanottaja oli Nuoret valokuvaajat -yhteisön perustaja, valokuvaaja, elokuvaaja ja mediatuottaja Sakari A. Mäkelä. Finnfoto-palkinto annetaan vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävästi vaikuttanut suomalaisen valokuvauksen kehitykseen sekä luonut edellytyksiä valokuvan arvostuksen lisäämiselle.

Suomen Ammattivalokuvaajien vuosikilpailu käytiin pari viikko sitten, ja kokonaisvoittaja, eli Vuoden Muotokuvaaja 2017, selvisi nyt. Uusi Vuoden Muotokuvaaja on tamperelainen valokuvaaja Suvi Roiko. Roiko teki kisassa historiallisen suorituksen ja nappasi ykkös- ja kakkostiloillaan kaksoisvoiton.

Kameraseura ry palkitsi Vuoden Valottaja -palkinnolla suomalaisen pitkän linjan valokuvaaja Ismo Höltön. Kameraseuran mukaan hän on innostava ja valottava esimerkki siitä, että harrastuspohjaltakin aloittaen voi nousta maailmanluokan valokuvataiteilijaksi.

Suomen Fotokaupan Liitto valitsi Vuoden Fotokauppiaakseen kajaanilaisen Kuvakeskus Hynnisen yrittäjän toimivan Risto Mäläskän. Valitsijaraadin mukaan Kuvakeskus Hynnisellä on ennakkoluulottomasti panostettu sekä studiotoiminnan kehittämiseen että liiketoiminnan laajentamiseen.

Color-Kolmio puolestaaan palkitsi Vuoden Valaisija -tunnuksella ulvilalaisen valokuvaaja Johanna Uusitalon. Color-Kolmion mukaan Vuoden Valaisija 2017 on pitkäjänteisellä toiminnallaan ja jatkuvalla itsensä kehittämisellä osoittanut halunsa kohottaa koko Suomen ammattivalokuvaajien henkilökuvauksen tasoa, tässä erinomaisesti onnistuen.

Helsinki – Vantaan lentokentän tuloaulan 2 ilmaisuaiheisen näyttelyn kuvat valittiin tällä kertaa poikkeuksellisesti kilpailulla. Flying Nature -nimisen näyttelyn tulevan muodostamaan kahdeksan luonnon omia lentotaitureita esittävää valokuvaa. Näyttelyyn valittujen kuvien valokuvaajat ovat Esa Mälkönen, Hannu Mänty, Ilkka Niskanen, Seppo Pöllänen, Esa Ringbom, Seppo Rintala, Mia Surakka ja Markus Varesvuo.

Finnish Photo Awards -tilaisuudessa julkaistiin myös uudistettu Fotofinlandia-kilpailu. Suomen suurin valokuvakilpailu kokee melkoisen muodonmuutoksen. Jatkossa kilpailussa kisataan useassa kategoriassa ja koko kisan voittajan, eli Fotofinlandia-voittajan, valitsee kansainvälinen tuomaristo kategoriavoittajien joukosta. Uusi Fotofinlandia aukeaa loppuvuodesta ja parhaat palkitaan keväällä 2018.