Kuvakaaos vaivaa suomalaisia

Kirjoittanut 15.8.2019

Valokuvia kännykässä. Valokuvia tietokoneen kansioissa. Valokuvia ulkoisella kovalevyllä. Valokuvia pilvessä. Valokuvia albumeissa. Ihmiset valokuvaavat yhä enemmän, mutta eivät osaa, ehdi tai viitsi pitää kuviaan järjestyksessä

Ifolorin toukokuussa tekemän nettikyselyn 661 vastaajasta peräti 91 prosenttia kertoi pitävänsä tärkeänä, että kuvat ovat järjestyksessä, mutta vain 49 prosenttia piti itseään hyvänä kuvien järjestäjänä. Jonakin päivänä kuvansa suunnitteli järjestävänsä 78 prosenttia vastaajista.

”Saimme idean kyselyyn, kun asiakaspalveluumme alkoi tulla yhä enemmän kysymyksiä kuvien järjestämisestä. Käsitteet kuvakaaos ja kuva-ahdistus tulivat meille suomalaisen valokuvan ammattilaisillekin tutuiksi vasta tämän kyselyn myötä”, Ifolorin markkinointipäällikkö Päivi Pietarinen kertoo.

Kyselyssä selvisi myös toinen Instagram-aikakaudella yllättävä seikka: kuvat ovat suomalaisille edelleen hyvin yksityistä aluetta. Vaikka esittelemme sosiaalisessa mediassa auliisti kuvia itsestämme, niiden karsinnan ja järjestämisen haluamme tehdä yksin tai vain lähimpien ihmisten seurassa.

Ifolorin vastanimitetyt Kuvamentorit alkavat antaa sekä neuvoja että vinkkejä kuvien järjestämiseen ja kuvatuotteiden tekemiseen.

”Lähdemme kollegani Emil Lundbergin ja asiakkaidemme kanssa kuvamatkalle. Suomalaiset hahmottavat omaa elämäntarinaansa yhä enemmän kuvien kautta. Me haluamme auttaa ihmisiä tekemään sen paremmin ja nauttimaan kuvistaan – siis omasta elämästään.”