Kuvankäsittelyohjelmat

Kirjoittanut 14.5.2020

Adoben kuvankäsittelyohjelmat, Photoshop CC ja Lightroom Classic CC, ovat vakiinnuttaneet asemansa niin ammattilaisten kuin edistyneiden harrastajienkin standardityökaluina. Viime aikoina tarjolle on tullut myös houkuttelevia vaihtoehtoja.

Kun puhutaan kuvankäsittelystä, useimmille tulee varmaankin työkaluista ensimmäiseksi mieleen Adobe Photoshop. Ohjelma on levinnyt niin laajaan käyttöön, että siitä on tullut jo käsite: puhutaanhan yleiskielessäkin kuvien photoshoppaamisesta.

Kaikki eivät kuitenkaan halua käyttää Photoshopia tai enemmän valokuvatuotantoon tarkoitettua Lightroom Classicia. Syitä on monia. Ohjelmat ovat kalliita tai ne ainakin mielletään sellaisiksi, ei haluta jäädä jumiin tilausmalliin ja jotkut eivät vain pidä Adobesta yhtiönä.

Oman tiensä kulkijoiden ei onneksi tarvitse jäädä ilman työkaluja. Seuraavassa on listattu seitsemän käypäistä kuvankäsittelyohjelmaa, joista löytyy välineet niin kevyempään valokuvien säätämiseen ja korjailuun, kuin raskaampaan kuvamanipulaatioonkin.

Affinity Photo

Viisi vuotta sitten julkaistu Affinity Photo on nopeasti kivunnut hintatietoisten valokuvauksen harrastajien ja monien ammattilaistenkin suosikiksi.

Serifin kehittämää ohjelmaa on kehuttu kevyeksi, nopeaksi ja helppokäyttöiseksi. Se yhdistää monia Adobe Lightroom Classicin ja Photoshop CC:n keskeisiä toimintoja ja ominaisuuksia, joskaan se ei sisällä varsinaista kuvatietokantaa Lightroomin tapaan.

Affinity Photo on saatavilla Windowsille ja Mac OS X:lle noin hintaan 55 euroa ja iPadille noin hintaan 22 euroa.

affinity.serif.com

Corel Paintshop Pro

Paintshop Pro on eri versioina ollut mukana kuvioissa jo pitkään. Vuonna 1990, vain kaksi vuotta Photoshopin jälkeen, julkaistu ohjelma on vakiinnuttanut asemansa monien harrastajien suosikkina.

Aluksi pelkkä muunnin eri kuvaformaattien välillä on ajan saatossa kasvanut täysiveriseksi kuvankäsittelyohjelmaksi. Jotkut paketointiversiot sisältävät myös valikoiman kolmansien osapuolten lisäosia.

Laajempaa kuvien muokkausta harrastavia kiinnostanee tieto, että ohjelmassa on työkalut myös sisältötietoiseen korjailuun.

Paintshop Pro on saatavilla Windowsille ja maksaa halvimmillaan noin 63 euroa.

www.paintshoppro.com

DxO PhotoLab

DxO PhotoLab on ranskalaisen DxO:n tuorein ilmentymä yhtiön pitkäaikaisesta kuvanmuokkausohjelmistosta. Alun perin optisten virheiden ja vääristymien korjailuun sekä kuvanparannuksen automatisointiin DxO Optics Pro -nimellä julkaistu ohjelma on nimenvaihdoksen yhteydessä ottanut aimo harppauksen kohti täysimittaista kuvankäsittelyohjelmaa.

DxO PhotoLab toimii niin itsenäisenä ohjelmistona kuin Ps:n ja Lr:n lisäosanakin. Ohjelma on vuosien varrella saanut kehuja erityisesti automaattitoiminnoistaan ja ainakin aikaisemmin vertaansa vailla olleesta kohinanpoistostaan.

Ohjelma on saatavilla Windowsille ja Mac OS X:lle ja maksaa noin 130 euroa (Essential) tai 200 euroa (Elite).

www.dxo.com

GIMP

GNU Image Manipulation Program (GIMP) on jo todellinen veteraani ilmaisten kuvatyökalujen joukossa. Ensi vuonna 25 vuotta täyttävä ohjelma lienee kaikista vaihtoehdoista ominaisuuksiltaan ja monipuolisuudeltaan lähimpänä Photoshopia.

Linux-maailmasta alkunsa saanut avoimen lähdekoodin projekti sisältää käytännössä kaikki PS:n perustyökalut, tasot, säätötasot ja suuren osan suotimista.

GIMPiä on aikojen saatossa moitittu jossain määrin sekavaksi ohjelmaksi. Tähänkin on viime aikoina tullut parannusta, kun mukaan on tullut käyttöliittymäsuunnitteluun erikoistuneita tekijöitä.

Ohjelma on saatavilla Windowsille, Mac OS X:lle ja eri Linux-jakeluille.

www.gimp.org

ON1 Photo RAW

Jälleen yksi pitkäikäinen, alkujaan pääasiassa lisäosina käytetty ohjelmisto, ON1 Photo RAW kuuluu markkinoiden monipuolisimpiin integroituihin kuvankäsittelyohjelmistoihin. Valmistaja itse käyttää siitä mielellään termiä ”työnkulkuohjelmisto”, sillä Photo RAW kattaa koko polun arkistoinnista raakamuunnoksen ja kattavien muokkaustoimintojen kautta valmiiksi kuvaksi; joko sähköiseksi tiedostoksi tai laadukkaaksi printiksi.

Monet ammattilaiset ovat parin viime vuoden aikana siirtyneet Lightroomista ja Photoshopista ON1 Photo Raw:n käyttäjiksi.

ON1 Photo RAW on saatavilla sekä Windowsille että Mac OS X:lle noin 120 euron hintaan.

www.on1.com

Phase One Capture One Pro

Capture One Pro on todellinen raskaan sarjan haastaja Lightroom Classicille. Tanskalaisfirman klassikko on tuttu näky monissa ammattistudioissa. Syitä on monia – esimerkiksi tuki useille keskikoon ja palkkikameroiden digiperille yleisimpien järjestelmäkameroiden lisäksi sekä loistava tuki kuvaamiselle suoraan tietokoneelle.

Näiden lisäksi ohjelmassa on kohtalaisen hyvät kuva-arkiston hallintaominaisuudet sekä erittäin laajat ja yksityiskohtaiset työkalut kuvien säätämiseen ja peruskorjailuun.

Monien ammattilaisten mielestä C1 tuottaa jo oletusasetuksillaan parempaa ja miellyttävämpää jälkeä kuin Lightroom Classic.

Ohjelma on saatavilla Windowsille ja Mac OS X:lle. Kertamaksullisena se maksaa noin 350 euroa, tilausmallilla 220 euroa/vuosi. Sonyn ja Fujifilmin kameroille on saatavilla halvempi merkkikohtainen versio.

www.captureone.com

Skylum Luminar

Kenties eniten viimeisten parin vuoden aikana kuvankäsittelyohjelmistojen markkinoita kohahduttanut tulokas on ukrainalaisen Skylumin kehittämä Luminar. Aurora HDR -ohjelmistollaan maineeseen noussut Skylum on digitaaliseen kuvaan ja tekoälyyn erikoistuneiden tutkijoiden perustama firma, ja niinpä jo neljänteen versioonsa ehtinyt Luminar onkin pakattu täyteen tekoälyä ja syväoppimista hyödyntäviä edistyksellisiä työkaluja.

Erityisesti muoto- ja muotikuvaajat voivat hyötyä ohjelman automaattisista, mutta silti käyttäjän hallittavista, korjailutoiminnoista. Näitä ovat esimerkiksi ihon parannus tai taivaan korvaaminen.

Skylum Luminar on saatavilla Windowsille ja Mac OS X:lle. Ohjelma maksaa paketoinnista riippuen 114–262 euroa.

www.skylum.com