Kuvasalkku – Juhani Syväoja

Kirjoittanut 24.8.2023

Kuvasalkku-sarjassa esittelemme yhden kuvaajan teoksia tietystä projektista.

Juhani Syväoja.

Oulussa ja Ylitorniolla asuva 72-vuotias Juhani Syväoja on eläkkeelle jäänyt professori erikoisalana molekyyli- ja solubiologia. Syväoja aloitti valokuvaharrastuksen 15-vuotiaana ja vauhti vain kiihtyy. 

– Parikymppisenä kiinnostuin Lapista sekä myös Ruotsin että Norjan tunturialueesta ja tein pitkiä patikkareissuja kameran kanssa. Erityisesti minua alkoi kiinnostaa maiseman monet kasvot. Jossain vaiheessa koin, että kuvaaminen häiritsi luonnon kokemista, ja noin 40-vuotiaana jätin kameran pois reissuiltani. Uskon, että se oli hyväksi. Saatoin katsella ja elää maisemaa rauhassa ilman alituisia kamerasulkeisia, Syväoja kertaa.

– Eläkeiän lähestyessä vuonna 2013 tulikin sitten taas vahva tarve saada kaikkea sitä kaunista kuvalliseen muotoon. Huomasin katsovani maisemaa nyt aivan uusin silmin. Olin jo paljon aikaisemmin laittanut talon Tornionlaaksoon ja sen maisemista oli jo tullut intohimojeni kohteita. Mieluiten kuvaan kesäaikaan öisin ja talvella kaikkein kovimmilla pakkasilla. Kesäöissä kiehtoo eniten yöauringon ja sumun yhdistelmä. Myös koskista pakkasilla nouseva höyry vetää minua puoleensa.

– Maisemien valokuvaamisesta tuli merkittävä osa eläkepäivien sisältöä. Olen alun alkaen pitänyt luonnollisena saattaa kuviani myös muiden näkyville kuvatoimiston ja näyttelyiden myötä. Tähän mennessä näyttelyitä on ollut noin kaksikymmentä, Syväoja jatkaa.

Kuvasarja on koottu vuosien varrella usvaisina öinä ja aamuina sekä talvella Tornionlaak­sossa syntyneistä kuvista.    

Kameraseura: Tornion kameraseura.

Kuvauskalusto, jolla tämä sarja on kuvattu:

Kamerat: Canon EOS 6D, 5D IV ja R5.

Objektiivit: Canon EF 24–105, 70–200 ja
100–400 sekä Canon RF 14–35, 24–105
ja 100–500.