Liikkuva vai still-kuva

Kirjoittanut 19.4.2022

Kamera-lehden 3/22 teemoina ovat henkilökuva ja liikkuva kuva. Muutama vuosi sitten kävin koulutuksen videokuvauksen perusteista järjestelmäkameralla ja olen editoinut muutaman videonkin. Taito kuitenkin unohtuu hyvin helposti, jos ei sitä käytä jatkuvasti. Haluaisin kyllä, mutta aina kun olisi hyvä tilaisuus tallentaa jotain videona, niin tulee kuitenkin otettua vanhasta tottumuksesta still-kuvia. Sitten harmittelen, kun olen mennyt siitä yli missä aita on matalin. Liikkuvalla kuvalla saa taltioitua eri tavalla kuin pysäytetyillä kuvilla, mutta videokuvaus vaatii myös todella paljon harjoittelua. Harmi kun niitä ei voi ottaa yhtä aikaa.

Kuukauden kuvaaja on kuvallinen moniottelija Vesa Ranta. Hän tekee muun muassa sanoma- ja aikakauslehtiin kuvajournalismia sekä liikkuvaa kuvaa, ja lisäksi hänellä on omia taideprojekteja. Musiikkikin näyttelee tärkeää osaa Rannan elämässä, sillä kaiken lisäksi hän on vielä muusikko. Monilahjakas kaveri, ei voi kuin ihailla.

Toinen Kamera-lehden esittelemä kuvaaja on eteläafrikkalainen aktivisti Zanele Muholi. Hän kutsuu itseään mieluummin aktivistiksi kuin taiteilijaksi. Taide on hänelle keino saavuttaa tietty päämäärä; työkalu, joka välittää viestejä sosiaalisesta voimaannuttamisesta ja näkyvyydestä. Muholin aktivismi keskittyy rodun, ihonvärin, luokan, sukupuolen ja seksuaalisuuden kysymyksiin. Eteläafrikkalaisten asenteet sukupuoleen ja seksuaalisuuteen ovat ristiriitaisia.

Muholi oli vuonna 2003 perustamassa järjestöä Forum for Empowerment of Woman. Nykyisin hän keskittyy nuorten auttamiseen. Hän piti ensimmäisen valokuvanäyttelynsä 2004, ja nyt hänen töitään on nähtävissä Valokuvataiteen museossa toukokuun loppuun saakka.

Oletko joutunut tilanteeseen, jossa digitaalinen kuvakoko ei tahdo riittää? Nykyään ei tätä ongelmaa tule vastaan kovin usein, mutta jos joudut pikselipulaan, on hyvä ottaa kikka kolmonen käyttöön. Jari Tomminen on kerännyt sinulle kolme Photoshop CC:ssä olevaa suurennustyökalua.

Kamera-lehti kuuluu kansainväliseen lehtijärjestöön EISA:an (Expert Imaging and Sound Association), jossa edustamme valokuva-alan erikoislehtiä.

EISA:an kuuluu myös ukrainalainen lehti, Stereo, Video & Multimedia, jonka päätoimittaja on Oleksandr Skibalo. Hän toimittaa lehteä tällä hetkellä hyvin vaikeissa olosuhteissa ja pitää meitä ajan tasalla Kiovan tapahtumista. Olette ajatuksissani koko lehden toimitus.

Videokuvasta tulee helpommin harjoiteltua, kun ottaa jonkin teeman työn alle.

Kristiina Haaga, vt. päätoimittaja
kristiina.haaga@kamera-lehti.fi