Edistynyt perusmalli – Sony a7 IV

Kirjoittanut 19.4.2022

Sony a7 IV:ssä on hybridikameran valikoima parannettuja ominaisuuksia. Hintaakin on hinattu ylöspäin edellismalliin nähden.

Sony a7 IV

+
  • tarkennusominaisuudet
  • resoluutio ja dynamiikka
-
  • sarjakuvausnopeus
  • video-ominaisuudet

Ominaisuudet

Sonyn a7 IV on nimensä mukaisesti perusmallinsa neljäs kehitysversio. Sarjan aloittanut a7 julkistettiin lokakuussa 2013, yhdessä a7r-kameran kanssa. Ne olivat valmistajansa ensimmäiset peilittömät kinokoon digikamerat – ja tosiasiassa myös ensimmäiset miltään valmistajalta. Kahdeksan vuoden kehityshistoria on muokannut kameraa perusteellisesti. Mikään ominaisuus ei ole enää sama kuin ensimmäisessä versiossa, ja ero neljän vuoden takaiseen a7 III -malliin on sekin niin perusteellinen, että koko kameran olisi voinut nimetä uudestaan.

Valikoimaa on mukautettu neljään eri kehityssuuntaan, aina sen mukaan onko tärkeimpänä resoluutio, sarjakuvausnopeus, video-ominaisuudet vai halvempi hinta.

a7-sarja edustaa valikoiman pelkistetympää linjaa. Mikään sen ominaisuuksista ei kilpaile tehtaan huipputuotteiden kanssa. Se edustaa koko valikoiman perusmallia. A7 III maksoi julkistuksensa aikaan 2400 euroa, ja nykyään hitusen alle 2000 euroa. a7 IV:n suositushinta on 2899 euroa.

Sony a7 IV painaa 659 grammaa akulla ja muistikortilla varustettuna. Painoa on tullut edellisversioon verrattuna vain kymmenisen grammaa lisää. Ulkomitat ovat kasvaneet, mutta vain leveydessä ja syvyydessä, silloinkin vain muutaman millin.

Valmistusaineena on käytetty magnesiumsekoitetta, joka on sekä kevyttä että lujaa. Runko on käsitelty pöly- ja kosteustiiviiksi.

Sony a7 IV:ssä on omalla muistilla varustettu 34 MP BSI-CMOS Exmor R -kenno. Sen resoluutio on 7008×4672 pikseliä, mistä saadaan kertolaskulla 32 741 376 pikseliä. Tehdas ilmoittaa dynamiikka-alueeksi 13 aukkoarvoa. ISO-herkkydet ovat vakiotilassa 100-51200 ja laajennettuna 50-204800.

Suurin sarjakuvausnopeus on 10 ruutua sekunnissa. Se vähenee 6 ruutuun sekunnissa, jos tallennustavaksi valitaan häviötön tai pakkaamaton raakatiedosto.

Puskurimuistiin mahtuu pakkaamattomien raakatiedostojen ja JPEG-kuvien yhdistelmiä 828 valotusta. Jos kamera säädetään pakkaamaan raakatiedostot, niitä mahtuu puskurimuistiin yli 1000 valotusta yhdessä JPEG-kuvien kanssa.

Suoritusarvojen takana on Bionz X -prosessori. Videokuvaresoluutio on suurimmillaan 4K-tasoa (60p, 4:2:2 10 bit, NTSC). Terävyyttä lisää kameran ylinäytteistys 4,6K-tallennuslaadusta.

Quad-VGA OLED -tyyppisen sähköisen etsimen kuva on nopeintakin sarjakuvausta käytettäessä välkkymätön. Etsimessä on 3,68 miljoonaa kuvapistettä, ja sen virkistystaajuus on vakiona 60 Hz ja tehostettuna 120 Hz.

Suljin toimii valotusajoilla 30 – 1/8000 s.

Takanäyttö on täysin saranoitu. Se kääntyy rungon sivulle, ja myös kuvaussuuntaan. Avauskulma on n. 176 astetta ja kiertokulma n 270 astetta. Säilytyspaikkaansa kameran takaseinää vasten sen saa joko niin että näyttö on esillä, tai niin että se on käännettynä suojaan takaseinää vasten.

Näytön kuvapistemäärä on 1 036 800 kpl.

5-akselisen kuvanvakaajan maksimitehoksi ilmoitetaan 5,5 EV.

Kennossa on 759 hahmontunnistukseen perustuvaa tarkennuspistettä, jotka jakaantuvat 92% alueelle kuvasta. Kontrastintunnistukseen perustuvia pisteitä on 425. Automaattitarkennuksen luvataan toimivan vielä -4 EV valaistuksessa. Valotuksenmittauksen herkkyys ulottuu -3 EV asti.

Lyhyin salamatäsmäysaika on mekaaniselle sulkimelle 1/250 s. ja lyhenee 1/320 sekuntiin jos käyttää APS-C -rajausta. Uudistuksella on merkitystä, kun käyttää käsisalamaa ulkona päivänvalossa.

Tarkennusjärjestelmän automaattisen kasvojentunnistuksen lisäksi on kameran silmäntunnistus laajennettu tunnistamaan kissat, koirat ja linnut – sekä liikkuvasta kohteesta että myös videotallennuksen aikana. Reaaliaikaisen AF-toiminnon ansiosta ja jatkuvaa tarkennusta käytettäessä säilyy tarkennuskohta, vaikka silmät jäisivät välillä piiloon.

Akunkestoksi luvataan maksimissaan 580 valotusta takanäytön kanssa, ja sähköistä etsintä käyttäen 520. Videokuvauksen puolella luvut ovat 110 minuuttia (takanäytöllä) ja 100 minuuttia (sähköisellä etsimellä). Valotusmäärät perustuvat CIPA-testimenetelmään.

Nuo luvut pystyy tuplaamaan, jos käyttää VG-C4EM -akkukahvaa. Sama kahva sopii myös a9 II-, a7S III- ja 7R IV -kameroihin.

Muistikorttipaikkoja on kaksi. Toisessa voi käyttää ainoastaan SD-kortteja, ja toisessa SD-kortin sijasta myös CFexpress tyyppi A -korttia.

1. Sarjakuvauksen ja tarkennustavan valintakiekot. Varustekenkä. 2. Videoetsin, 3 686 400 kuvapistettä. 3. Kuvaustavan valitsin. 4. Laukaisinnasta ja virtakatkaisin, niiden takana videokuvauspainike. 5. Ohjelmoitava säätökiekko. 6. Tarkennuspistevalitsin. 7. Kokonaan saranoitu 3” kosketusnäyttö, 1 440 000 kuvapistettä. 8. Monivalintapyörä ja OK-näppäin. 9. Muistikorttikotelo yhdelle CFexpress A- ja yhdelle SD-kortille tai kahdelle SD-kortille.

Havainnot

A7 IV:n säätökiekkoja ja takaseinän joystickia on muotoiltu niin, että niiden otepinnat ulkonevat enemmän kuin edellismallissa. Kameraa voi käsitellä hansikkaat kädessä.

A7-kameroille on ominaista, että kameran vasemmassa päädyssä ei ole minkäänlaista säätökiekkoa, toisin kuin esim. A1-kamerassa.

A7 III -malliin verrattuna on painikkeiden, kiekkojen ja muiden säätimien paikkoja muutettu hyvin vähän. C1- ja videokuvauspainikkeet ovat vaihtaneet paikkaa keskenään.

Kuvaustapavalinnat tehdään sähköisen etsimen oikealla puolella olevalla kiekolla. M-, S-, A-, P- ja Auto-valintojen lisäksi on kiekossa nyt kolme ohjelmoitavaa esiasetusta. Asetuksia pystyy tallentamaan myös muistikortille.

Kuvaustapakiekon alla on toinen kiekko, jolla voi valita valokuvaus- tai videokuvauksen, ja lisäksi siinä on S&Q-asento, jolla pääsee oikotietä videohidastuksiin ja time-lapse -kuvaukseen (Slow & Quick). Kiekkoa pyöritetään sen etuosassa olevalla vivulla, jossa on lukituksen avausnappi. Kiekon lukitus on koko ajan päällä, ja vapautuu vain silloin kun painaa avausnäppäintä samalla kun valitsee toimintoa. Kiekkoa ei voi jättää lukitsemattomaan tilaan.

Valotuksenkorjauskiekko on samalla paikalla kuin edellismallissakin, mutta nyt siinä on kaksiasentoinen lukitusnappi, ja valotuksenkorjauksen merkinnät on poistettu. Syynä tähän on mahdollisuus ohjelmoida kiekolle kymmenen muutakin tehtävää, mm. valkotasapainon, aukkovalinnan, suljinajan ja ISO-herkkyyden valinnat.

Takanäyttö on samanlainen kuin a7s III -kamerassa. Monipuolinen saranointi helpottaa työskentelyä hankalissa kuvausasennoissa, ja varsinkin videostriimauksessa siitä on etua, koska näyttö kääntyy myös kuvaussuuntaan. Hankaluutena on kameran vasemman päädyn sähköiset liitännät ja varsinkin niiden avautuvat peitekannet. Ne rajoittavat merkittävästi takanäytön kääntelyä silloin kun se on avattu ääriasentoonsa.

Menuvalikon ulkoasu on samanlainen kuin A1:ssä, eikä enää sotkuinen kuten esim. Sony a7r IV -kamerassa. Se on jaettu symbolien ja tunnusvärien avulla selkeästi ylä- ja alavalikkoihin, ja antaa toiveita siitä että jatkossa saatavat uudet ominaisuudet kameran varusohjelmaan löytävät loogiset paikkansa eivätkä vain kasaudu jonnekin.

Fn-näppäimellä avautuvan pikamenun valikoimaa voi tässäkin kamerassa kustomoida, ja erikseen sekä valokuvaamiselle että videokuvaukselle.

Tallennusformaatteja on raakatiedoston ja JPEG-kuvan lisäksi myös HEIF, joka tallentuu 10 bitin eli 1024 sävyportaan syvyydellä. Tämä on neljä kertaa laajempi kuin JPEG-kuvan 8 bittiä ja 256 sävyporrasta. Tiedoston koko on kuitenkin sama.

A1:n ja a7s III:n tapaan voi a7 IV:ssä käyttää SD-korttien lisäksi myös tyyppi A:n CFexpress-kortteja, joiden kirjoitusnopeus on 800 MB/s ja lukunopeus jopa 880 MB/s. – valmistajasta riippuen. Kortin teoreettinen raja on 1000 MB/s.

Arvot ovat nopeimpiinkin SD-kortteihin verrattuna moninkertaiset. Erikseen hankittavan kortinlukijan lisäksi on mahdollista siirtää kuvat myös kaapeliyhteydellä suoraan kamerasta. USB-C -liitännän siirtonopeus on lähes 10 Gigaa sekunnissa.

A7-sarjaa kutsutaan perusmallin lisäksi myös hybridikameraksi. Siihen on koottu ominaisuuksia, jotka helpottavat kuvaamista hankalissa olosuhteissa, mutta tallennusnopeus ja video-ominaisuudet jäävät jälkeen lippulaivamallien tasosta. Tarkennusjärjestelmä edustaa uusinta kehitysvaihetta, ja kohina-arvot ovat sarjan parhaat. Koska kenno ei ole pinorakenteinen, on tallennusnopeus merkittävästi hitaampi kuin A1-mallissa. Tästä syystä on sarjakuvausnopeus melko vaatimaton, eikä videota voi kuvata esim. nelinkertaisella nopeudella 4K-laadulle. Toisaalta, kamera ei kaipaa jäähdytystaukoja kesken kuvaamisen.

Sähköinen suljin helposti venyttää liikkuvia kuvan elementtejä (Rolling shutter -ilmiö). Lisäksi saa olla tarkkana, että LED-valaisimet eivät aiheuta kuvaan raitoja.

Suurennussuhteen muuttumista tarkentamisen aikana pystyy torjumaan, kun hakee menuvalikosta sille automaattisen korjauksen. Toinen videokuvausta helpottava ominaisuus on tehostettu kuvanvakaaja. Kuva-ala rajautuu silloin n. 10 prosenttia.

A7 IV:ssä on USB 3.2 -liitäntä. Sen avulla kameran voi kytkeä vaikka tietokoneeseen etäohjausta ja kuvien tallentamista varten. Sen kautta voi kameralle myös antaa virtaa, vaikka kuvauksen aikana. Sähköistä lankalaukaisinta varten järjestetty Multi-liitäntä on edelleen olemassa. Se on sijoitettu saman kannen alle USB 3.2 -liitännän alle, vasemman päädyn alakulmaan. HDMI-liitäntä on nyt täyskokoinen.

Kamerassa on langattomina yhteystyyppeinä WiFi, Bluetoothin tukemana. NFC-yhteydestä on luovuttu. Kameran etäohjaus ja tiedostojen siirto on mahdollista älypuhelimella tai tabletilla, käyttäen Imaging Edge -ohjelmaa. Se on ladattavissa ilmaiseksi laitevalmistajan sivustolta. Imaging Edge Desktop -ohjelmistolla voi etäkäyttää kameraa.

Kohina-arvot

Häiritsevä ISO 51 200–204 800
Kohtuullinen ISO 12 800–25 600
Erinomainen ISO 50–6 400

ISO 50
ISO 400
ISO 6400
ISO 25600
ISO 204800