Luontokuvako taidetta?

Kirjoittanut 25.8.2017

Ovatko sinun luontokuvasi taidetta?

Luontokuvako taidetta? Ei missään tapauksessa!, puuskahtaa moni ortodoksinen, ”aitojen” luontonäkymien rekisteröijä. Ihmismieli ei saisi pilata otoksia.

Kuvakilpailujen luonto- ja taide-elämysten välinen jännite muistuttaa joskus uskonnollisten lahkojen välissä kitkaa. Ristiriita näkyy vaikkapa Vuoden Luontokuva -kilpailun tulosten usein aiheuttamassa kuohunnassa.

”Aitoutta” vaativat sääntörajoitukset torjuvat tehokkaasti luontokuvanäyttelyistä taidetta, joka syntyisi luovalla muokkauksella. Vuoden Luontokuva -kilpailussa ”taideluontokuvaajia” on lopulta yritetty hyvittää perustamalla Taidetta luonnosta -sarja. Tuomariston koostumus tietenkin edelleen ratkaisee, kuka voittaa.

Hetkinen, siis perustettu mikä sarja?

Eihän luonto luo taidetta? Eikös ihmisen kulttuuri luo taiteen, kokemukseksi ihmismielessä, taiteilijan ja kokijan vuorovaikutuksena? Ei otoksena, vaan teoksena, jotakin uutta luoden, avartaen?

Onko Taidetta luonnosta -sarja siis harkitsematonta pilaa? Ja onko ortodoksi oikeassa: sellaisenaan, ”aitona”, luonnon esine tai näkymä, kaunis tai ruma tai muuten kiinnostava, ei vielä voi olla taidetta? 

Mutta muuttuihan pisuaarikin taiteeksi

Kun Marcel Duchamp signeerasi pisuaarin ja kantoi sen galleriaan, muuttui se taiteeksi. Siis intentio, eli tarkoitus, pyhittää… hmm, taiteen!? Jos valokuvaaja siis rajaa luonnosta näkymän readymade-taiteena, ehkä signeeraakin ja ripustaa sen galleriaan, ja nimittää sen taiteeksi, se sitä myös on.

Onko taidetta siis kaikki taiteeksi tarkoitettu?

Entä taiteen laatu? Kulttuurinen evoluutio on hyvän taiteen (ja tieteen) peruspyrkimys, jatkuva uudistuminen, entisen korjaaminen ja täydentäminen.

Luonnossa jatkuu evoluutio, edelleen kehittyminen. Ortodoksinen luontokuva pyrkii paremminkin aiemman toistamiseen tai esikuvien (tahaton sanaleikki!) seuraamiseen. Olipa se tehty kuinka taitavasti ja teknisen loisteliaasti tahansa, hyvää taidetta se ei siis ole. Ja mitä ”aidommin dokumentoiva” luonto-otos on, sitä vaikeampi sen on luoda uutta, olla hyvää taidetta.

Käsitteet selviksi: varokaamme kutsumasta aitojen luontokuvien näyttelyä taidenäyttelyksi ja ”subjektiivisia luontoimpressioita” luontokuvanäyttelyksi!

Mutta nauttikaamme molemmista!

Ovatko sinun luontokuvasi taidetta vai taidekuvasi luontokuvia? Otoksia vai teoksia?

Mitä olet mieltä? Kerro oma mielipiteesi lähettämällä kommentti alla!