Luontokuvakoulu 18: Jää ja heijastus

Kirjoittanut 17.3.2018

Luontokuvakoulun uusi tehtävä on jää ja sen heijastus.

Luontokuvakoulun tämänkertainen tehtävä on kuvata jäätä, mieluiten heijastuksilla.

  • Kohde: Jäätä löydät merestä, järvistä, puroista, jääpuikoista, kallion pinnalta ja lätäköistä. Se on kirkasta talven lopulla ja suojasään jälkeen. Kirkas jää heijastelee vaikkapa metsää, taivasta, taloja – tai sinut.
  • Tarkastelukulma: Heijastusten näkeminen jään lisäksi vaatii pienen hetken keskittymistä. Kuvakulma tulee valita tarkkaan.
  • Objektiivi: Käytä ennemmin lyhyttä objektiivi kuin pitkää, vaikkapa 50 mm:n makroa. 200 tai 300 mm:n objektiivi antaa liian pienen syväterävyyden.
  • Tarkennus: Tarkkaile, mikä osa kuvasta on terävänä. Onko jää, heijastus vai molemmat tarkkana? Jatkuvaa tarkennusta et voi käyttää, vaan kertatarkennusta tai manuaalia.
  • Muuta: Hyvä syväterävyys tulee suunnilleen aukoilla f/11. Ja jalustalle voi löytyä käyttöä.

Lähetä kuvasi ja nimesi 10.3. mennessä osoitteeseen luontokuvakoulu@kamera-lehti.fi.

Luontokuvakoulua vetää luontokuvaaja Antti Koli. Hän valitsee lähetetyistä kuvista neljä kuvaa, joille kirjoittaa palautteen. Arvioidut kuvat julkaistaan palautteineen Kamera-lehden nettisivuilla sekä yksi niistä painetussa Kamera-lehdessä.

Kirjoita kuviesi mukana viestiin nimesi. Lähettämällä kuvan hyväksyt, että kuvasi saatetaan julkaista nettisivuilla ja/tai lehdessä luontokuvakoulun arvion yhteydessä.

Luontokuvakoulu jatkuu maaliskuussa uudella aiheella.

Lähetä iso kuva

  • Kuvan pitkän sivun tulee olla vähintään 2000 pikseliä, jotta se voidaan painaa. Jos mahdollista, niin älä käytä sähköpostiohjelman automaattista kuvan pienentämiä. Toisaalta pientä kuvaa ei tarvitse suurentaakaan.
  • Ota mielellään automaattiterävöitys pois kamerasta ja käytä muutenkin terävöitystä varoen. Värien voimakkuutta ei myöskään tarvitse korostaa enempää kuin tarpeen.