Luontokuvakoulu 19: Lentävä lintu

Kirjoittanut 21.4.2018

Luontokuvakoulun tämänkertainen tehtävä on kuvata lentävä lintu.

  • Lentäviä lintuja on joka puolella, ja niiden kuvaaminen on hauskaa puuhaa. Parhaiten kuvausharjoitteluun sopivat taajamien puolikesyt lokit, varikset ja varpuset. Kookas lintu on paljon helpompi kuvata ilmasta kuin pieni.
  • Objektiiviksi sopii pitkä objektiivi – kuitenkin sellainen, että se pystyy tarkentamaan melko nopeasti.
  • Kun kuvaat lintuja taivaalla, kuvaa kaikilla tarkennuspisteillä. Jos linnun taustalla on sitä vastoin metsää tai taloja, käytä muutamaa tarkennuspistettä. Pistetarkennuksella voit yrittää osua linnun silmään. Käytä jatkuvaa, eli seuraavaa, tarkennusta. Korjaa valotusta taivaan tummuuden mukaan, +2/3 tai enemmän.
  • Valota paljon ruutuja – tai painaa laukaisinta, kun lintu on lähimpänä sinua. Sopiva valotusaika saattaa olla 1/800 s. paikkeilla. Tai hitaampi, jolloin liikkuvat siivet tai taustan saa epäteräväksi seuraamalla lintua. Sommittelussa lentosuuntaan tulisi jättää enemmän tilaa kuin linnun taakse.

Lähetä kuvasi ja nimesi 23.4. mennessä osoitteeseen luontokuvakoulu@kamera-lehti.fi.

Luontokuvakoulua vetää luontokuvaaja Antti Koli. Hän valitsee lähetetyistä kuvista noin neljä kuvaa, joille kirjoittaa palautteen. Arvioidut kuvat julkaistaan palautteineen Kamera-lehden nettisivuilla sekä yksi niistä painetussa Kamera-lehdessä.

Kirjoita kuviesi mukana viestiin nimesi. Lähettämällä kuvan hyväksyt, että kuvasi saatetaan julkaista nettisivuilla ja/tai lehdessä luontokuvakoulun arvion yhteydessä.

Luontokuvakoulu jatkuu toukokuussa uudella aiheella.

Lähetä iso kuva

  • Kuvan pitkän sivun tulee olla vähintään 2000 pikseliä, jotta se voidaan painaa. Jos mahdollista, niin älä käytä sähköpostiohjelman automaattista kuvan pienentämiä. Toisaalta pientä kuvaa ei tarvitse suurentaakaan.
  • Ota mielellään automaattiterävöitys pois kamerasta ja käytä muutenkin terävöitystä varoen. Värien voimakkuutta ei myöskään tarvitse korostaa enempää kuin tarpeen.