Mari Katayaman näyttely Porin taidemuseossa

Kirjoittanut 24.2.2022

Porin taidemuseon näyttely on intensiivinen ja tiivis johdatus japanilaisen Mari Katayaman valokuvataiteelliseen tuotantoon ja samalla taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Näyttely on avoinna 29.5.2022 saakka.

Mari Katayaman (s. 1987) taide ja elämä ovat kietoutuneet toisiinsa erottamattomasti. Katayamalla oli syntyessään raajojen epämuodostuma, minkä vuoksi hänen molemmat jalkansa amputoitiin hänen ollessaan yhdeksänvuotias. Päästyään 23-vuotiaana Tokion taidekouluun Katayama alkoi tutkia identiteetin muodostumista ihmisen kehon ja sisäisen maailman vuorovaikutuksessa. Taiteilija toteuttaa omakuvia, joissa hän esiintyy kameralle moninaisten taidokkaasti kirjailtujen esineiden, asusteiden ja koristeltujen tekoraajojen ympäröimänä kuin elävänä veistoksena.

Omakuvissaan taiteilija esiintyy erilaisissa yksityisissä tiloissa, mutta myös liikkumassa ulkona kaupungilla tai merenrannalla. Teoksillaan Katayama haastaa käsityksiä vammaisuudesta ja kauneudesta. Korkokenkäprojektillaan Katayama haluaa laajentaa vammaisten valinnanvapautta tarjoamalla amputoiduille räätälöityjä korkokenkäproteeseja, joita nämä voivat käyttää lavalla esiintyessään vaikkapa laulajana.

Katayaman teokset ilmaisevat kauneuden ja täydellisyyden ideaa, joka on taiteilijalle läsnä jokaisessa kehossa ja kaikissa ihmiskehon variaatioissa ja mutaatioissa.

Näyttelyn ovat kuratoineet Luigi Fassi ja Anni Venäläinen.