Marjo Lalli – Luonto suo

Kirjoittanut 17.6.2020

Marjo Lalli löysi mielikuvansa luonnon kauneuden kodin liepeiltä.

Marjo Lalli on varsinaisen leipätyönsä ohella varsin monipuolinen valokuvaaja. Hänen sielunmaisemansa löytyy suolta. 

Mikä suossa kiehtoo ja vie sinut Torronsuolle kuvaamaan vuodenajasta riippumatta? Onko miljöö hiljaisuuden retriittisi? 

Suo on avara, karu, mystinen ja värimaailmaltaan harmonisen kaunis. Torronsuosta on vuosien aikana tullut sielunmaisemani ja paikka, josta haen luonnonrauhaa. Olen etuoikeutettu asuessani vain vartin ajomatkan päässä suolta. Aamuvirkkuna suuntaan kansallispuistoon ennen auringonnousua. Silloin suon äänimaailma on hiljainen, eikä lähistön maanteiltä kantaudu liikenteen melua.

Kuvaan paljon muitakin luontokohteita, mutta jostain syystä Torronsuon kuvani ovat olleet enemmän esillä ja menestyneet parhaiten. Ehkä niistä huokuu syvä mieltymykseni suomaisemaan ja sen kasveihin.

Haastattelusi aikaan kevät alkaa orastaa. Onko se sinun mielivuodenaikasi?

Olemme onnekkaita neljästä erilaisesta vuodenajastamme. Jokainen niistä on omalla tavallaan upea kuvauksellisesti.  Silti kevät on ollut minulle rakkain. Se on aina kuin uuden alku. Odotan joka kevät innolla muuttolintujen ja varsinkin ensimmäisten kurkien palaamista talvimatkaltaan.

Kyykitkö piilokojussa kyttäillen, vai ovatko hetken kohtaamiset enemmän sinun juttusi? 

Porukan kesken meillä on teerikoju. Kuvaan silti aika vähän piilokojuissa. Joitain kertoja olen käynyt itärajan tuntumassa karhukojuissa ja olen käyttänyt myös telttakojua. Sitä voisi harrastaa enemmänkin. Pidän kojukuvaamisesta, mutta innostun enemmän sattumanvaraisista kohtaamisista eläinten kanssa.

Valokuvaajan ammattitutkintosi on loppuillaan. Olet saavuttanut menestystä kuvillasi ja ansainnut myös EFIAP, NSMiF/b ja SKsLM arvonimet. Tarviiko kuvaajan enempää saada? 

Olen arvonimitaulukoissa alussa, se tosin riittää minulle. Näyttelyihin osallistuminen on antanut paljon. Se on ollut jonkinlainen oppimatka katsoa omia kuvia eri silmin. On ollut mielenkiintoista nähdä kuinka rajusti tuomareiden mielipiteet vaihtelevat. Olen osallistunut näyttelyihin pääasiassa Suomessa otetuilla luontokuvilla. Hienoa, että suomalainen luontokuva pärjää myös kansainvälisissä näyttelyissä.

Olet kirjoittanut ja kuvannut luontoaiheita lehtiin, minne? Miten ehdit tehdä niin paljon päätoimesi arkkitehtisuunnittelun ohessa?  

Olen tehnyt joitain juttuja lehtiin; viimeisempänä jutun Torronsuosta kuvineen Luontokuva- lehteen. Olen myös yksi Retkipaikka -sivuston kirjoittajista.

Viimeisen vuoden aikana vapaa-aikani on ollut vähissä, enkä ole läheskään kaikkea haluamaani ehtinyt tehdä. Päivätyö ja työmatka vievät arkipäivästä suuren osan. Valokuvaamisessa ja siihen liittyvissä tehtävissä painotus on enemmän viikonlopuissa. 

Aktiivisen suunnistuskilpaurasi jälkeen olet kuvannut myös lajin kilpailuja, kuten Jukolan viestejä. Kuvaatko muutakin?

Kutsun itseäni sekakuvaajaksi, enkä ole missään vaiheessa halunnut erikoistua mihinkään tiettyyn genreen. Haluan kuvata kaikkea minua kiinnostavaa.

Tapahtumakuvauksessa on aina oma mielenkiintonsa ja yksi sykähdyttävimmistä tapahtumista itselleni on Jukolan viesti. Se on vuoden kohokohta ja viime vuosina on ollut mahtavaa päästä kuvaamaan viestiä parhaimmilta paikoilta, varsinkin metsän puolelta.

Yhtenä suurimpana kiinnostuksen kohteenani on arkkitehtuurikuvaus ja olen onnellinen, että olen saanut tehdä sitä sekä nykyisen että edellisen työnantajani palveluksessa.

Miksi tämä on mielikuvasi? Miten se syntyi? 

Kuvassa on vihattu tienvarsikukkamme lupiini. Kuva on hyvä esimerkki siitä, että luontokuvaamista voi harrastaa myös lähellä kotia. Olen ottanut tämän makrokuvan kasteisena heinäkuun aamuna lähellä Tampereen keskustaa vilkkaan tien varrella.

Marjo Lalli

Ikä: 52

Kotipaikka: Forssa

Luonne: Iloinen, perfektionisti, sisukas

Koulutus: Rakennusarkkitehti ja -insinööri

Työsuhteet: Rakennusarkkitehti Teräselementti Oy:ssä

Valokuvaajan motto: Hyvää luontokuvaa ei oteta, se annetaan.

Terveiset Kamera-lehden lukijoille: Suosi lähiluontoa. Ei tarvitse lähteä kauas vaan kuvattavaa löytyy myös läheltä.

Työn alla tällä hetkellä: Kevät ja alkukesä on luontokuvaajan kiireisintä aika, kun luonnossa tapahtuu paljon. Korona -tilanteen vuoksi olen keskittynyt kuvaamaan lähiympäristössäni ja yritän saada VAT -opintoni suoritettua loppuun.

KUVAUSKALUSTO

Sony a7R3, Sony RX100 IV, Canon EOS 6D

Sony FE 24-105mm f/4 G OSS, Sony 100-400 f/4.5-5.6 GM OSS, Sony 90mm f/2.8 Macro G OSS, Laowa 12mm f/2.8 Zero-D, Canon TS-E 24mm f/3.5L, Canon TS-E 17 f/4 L, Canon 50mm f/1.4, lisäksi käytössäni on vanhoja filmiajan objektiiveja

Käsisalamat Godox 860II, led-valaisin Rotolight Neo-2