Menestyselokuva kuvattu 80 järkkärillä

Kirjoittanut 18.6.2018

Wes Andersonin ohjaama aikuisten nukkeanimaatio Isle of dogs on kuvattu still-kameroilla. Käytössä on ollut peräti 80 kappaletta Canon EOS-1D X -järjestelmäkameroita.

Stop motion -tekniikalla tehty elokuva kertoo tulevaisuuden Japanista, jossa koirat ovat lainsuojattomia ja karkoitettu kaatopaikkasaarelle. Palkittu elokuva on tällä hetkellä Suomessa teatterilevityksessä.

Elokuvan kuvauksesta vastasi Tristan Oliver.

– Kun kuvasimme lähikuvia nukkehahmoista, teräsyysalue oli todella lyhyt, koska pienet hahmot ovat niin lähellä. Usein terävänä oli vain alue hahmon nenästä korvaan ja kaikki muu oli mössöä, Tristan kertoo.

Ratkaisuksi keksittiin käsitellä hahmoja ja taustaa erikseen.

– Kuvasimme nuket vihreää taustaa vasten ja sen jälkeen taustat. Sitten yhdistimme nämä kaksi. Näin työmäärä tuplaantui – ja sehän on alun alkaenkin hengästyttävä, sillä sekuntti elokuvaa sisältää 24 still-kuvaa.

Kuvausryhmä päätyi valokuvakameroihin elokuvakameroiden sijaan, koska ne ovat edullisempia käyttää. Keskeistä on, että stop motion -animaatiossa nukkea liikuttava henkilö voi tarkastella kuvaa kameran Live view -tilassa.

Elokuvaa kuvattiin 44 lavasteessa samanaikaisesti. Jokaisessa oli omanlainen valaistus, joka ilmentää kohtauksen tunnelmaa.