Ornitologi Lasse J. Laineen mielikuva on lentämisen mestariteos.
Linnuista puheen ollen Lasse J. Laine on eittämättä yksi maamme merkittävimmistä lintuasiantuntijoista. Matkailtuaan sadassa maassa hän on nähnyt yli puolet maailman lintulajeista.
Mikä sai iittiläisen biologin aikoinaan hurahtamaan luontoon ja lintuihin niin, että se vei miehen mennessään?
Kiinnostus luontoon alkoi kasvien keräämisellä, kun oppikoulun ekalla piti kerätä 120 eri lajia. Kolme vuotta myöhemmin kesällä 1961 oli lintujen vuoro. Toukokuun luokkaretkellä Vantaan Pitkäkoskella minut lumosi laulullaan kultarinta. Uteliaisuus heräsi ja se oli menoa.
Sain ekan teleni (Minolta Rokkor 300mm/4,5) 1964 ja kuvaamista on jatkunut näihin päiviin. Eri lintulajeja on tullut kuvattua varmaankin yli 2000.
Millainen ja missä on ollut mieleenpainunein lintuhavaintosi?
Yli miljoonan arktisen vesilinnun massamuutto Viron Puhdun lintuasemalla toukokuisena päivänä 1996 oli mullistava, tajunnan räjäyttävä elämys. Alleja, mustalintuja ja pilkkasiipiä loppumattomina virtoina taivaan täydeltä kuuden tunnin ajan. Ornitologin lottovoitto!
Varsin mittava urasi myös tietokirjailijana on tuottanut useita luontokirjoja iloksemme. Onko vuoden 2010 luontokirjaksi valittu Suomen lasten luontokirja tai vuoden kauneimmaksi kirjaksi 1996 tituleerattu Suomalainen lintuopas sinulle merkittävin?
Kauneimmaksi kirjaksi valittiin myös vuonna 2013 Suomen luonto Tunnistusopas. Se oli rankka suoritus ja kohtasin ensimmäisen kerran rajani eli burnoutin. Kaikki kirjani ovat rakkaita lapsia. Eniten pidän kuitenkin 2008 ilmestyneestä Luonnon lumoissa kirjasta, jossa käyn läpi seikkailujani luonnon parissa viideltä vuosikymmeneltä eri puolilla maailmaa. Nautin sen tekemisestä.
Olit kymmenen vuotta Rariteettikomitean (lintuhavaintojen tarkistusryhmä) puheenjohtajana? Onko harvinaisten havaintojen todentaminen joskus vaikeaa? Jääkö ornitologian asiantuntijoista koostuvalta ryhmältäkin joskus laji tunnistamatta?
Rariteettikomitean jäsenistö koostuu lintutunnistuksemme huipuista ja osaa asiansa. Vaikeaa on lähinnä silloin, kun joutuu hylkäämään todennäköisesti oikean, mutta hyvin harvinaisen lintuhavainnon riittämättömän dokumentoinnin takia. Onneksi monilla on nykyään kamera kainalossa eli pelkkä kuva linnusta riittää todistuskappaleeksi.
Olet kuvannut vuosien saatossa satoja eri lintulajeja tuhansin otoksin. Olemme nyt Helsingin Kaivopuistossa. Millaisia harvinaisempia lintubongauksia täällä voi tehdä?
Kaivopuisto eli Kaivari on hyvä muutonseurauspaikka keväällä ja syksyllä. Teini-ikäisenä ajoin kouluun Kruununhakaan fillarilla Bulevardilta varhain aamulla. Joskus oli niin hyvää muuttoa, että myöhästyin joiltakin tunneilta. Ylimuuttajia, harvinaisuuksia kuten kattohaikaroita ja harvinaisia petolintuja voi täällä nähdä. Parhaiten mieleeni on sieltä jäänyt lokakuinen teeri puun latvassa ja ensimmäinen kirjosiipikäpylintuni.
Mitä mieltä olet merimetsojen ja valkoposkihanhien miltei vallattua Helsingin ihmisiltä?
Merimetsojen ja valkoposkihanhien tilanne on kovin vähäpätöinen asia. Ihmisille olisi hyvä keskittyä tärkeisiin asioihin paitsi kotimaassa, myös etenkin globaalitasolla saadaksemme pelastettua itsellemme ja jälkipolville tämän tulvivan ja kuumenevan planeetan.
Miksi juuri tämä viehättävä tuttavuus valikoitui mielikuvaksesi?
Tämä mesikolibri, luonnon luoma säihkyvä lentämisen mestariteos, on yksi esimerkki Etelä-Amerikan rikkaasta luonnosta, joka on köyhtymässä kiihtyvää vauhtia poliitikkojen välinpitämättömyyden, osaamattomuuden, ahneuden ja typeryyden takia.
Lasse J. Laine
Ikä: 76
Kotipaikka: Inkoon Degerby.
Luonne: Paljosta kiinnostunut.
Koulutus: FM, Helsingin yliopisto (eläin- ja kasvitiede).
Työsuhteet: eläkkeellä, mutta omassa firmassa.
Mottosi: Rakasta luontoa.
Terveiset Kamera-lehden lukijoille: Kun kuvaatte luontoa, etenkin lintuja, pitäkää moraali korkealla. Välttäkää häirintää eli hankkikaa tarpeeksi millimetrejä.
Työn alla tällä hetkellä: Ehkäpä vielä jaksan tehdä kirjan tai pari. Ensin pitää selättää sairaus.
Kuvauskalusto: Runkoina Nikon D500, D800, D4s. Objektiiveina AF-S Nikkor 14-24mm, 1:2.8G ED, AF-S Nikkor 70-200mm 1:2.8 GI ED, AF-S Nikkor 300mm 1:2.8 G II ED, AF-S Micro Nikkor 105mm 1:2.8G ED ja salamana Nikon Speedlight SB-900 1.4 ja 2.0.
Kommentointi on suojattu Google reCAPTCHA:lla, jota koskevat Googlen yksityisyyskäytännöt ja käyttöehdot.