Ruud van Empelin näyttely VB-valokuvakeskuksessa

Kirjoittanut 26.8.2022

Hollantilaistaiteilija Ruud van Empel (s. 1958) luo ainutlaatuisia maailmoja, joissa mikään ei ole sitä miltä se näyttää. Digitaalisen valokuvauksen pioneeri yhdistää kuvatuista elementeistä harkittuja ja täydellisiä kokonaisuuksia.

Van Empelin teoksissa voi nähdä viitteitä esimerkiksi hollantilaisen maalaustaiteen historiasta ja varhaisista fotomontaasitaiteilijoista. Hän luo valokuvaukseen ikäänkuin uuden genren, ilman valmiita termejä.

Vuoteen 1995 asti Ruud van Empelin kuvataide syntyi pääasiassa analogisen editoinnilla. Hän vaihtoi myöhemmin perinteisen, leikkaamisen kautta toteutettavan kollaasitekniikan, kuvankäsittelyyn tietokoneella. Hänen teoksensa on rakennettu äärimmäisen yksityiskohtaisesti, jokaisen elementin tarkka sijoitus on tarkkaan harkittu. Tämä antaa hänen töilleen ideaalin täydellisyyden tunteen. Hämmentävän todellisen tuntuiset kuvat uhmaavat ajallisia rakenteita.

VB-valokuvakeskuksessa Kuopiossa nähtävä Illusions of Reality sisältää viisi eri aikakauden teossarjaa van ­Empelin uralta. Hänen töitään nähdään nyt ensimmäistä kertaa ­Suomessa.

Van Empelin töitä on ollut esillä eri museoissa maailmanlaajuisesti, esimerkiksi MoPA Museum of Photography Arts San Diegossa Yhdysvalloissa ja Fotografiskassa Ruotsissa.

Ruud van Empel, Illusions of Reality, 3.6.-2.10.2022, www.vb-valokuvakeskus.fi