MUUTOSKYKY

Kirjoittanut 25.2.2020

Nyt ovat taas kerran yhteiskunnassa ja maailmassa suuret asiat muutosten ja myllerrysten kourissa. Muutos voi olla hyvä asia, tai sitten kaikki menee vaan entistä hullummaksi. Niinkin on käynyt. Valokuvausharrastus on sekin muuttumassa. Kansainvälisestikin huomaa, että osa entisistä järjestelmäkameran käyttäjistä on siirtynyt ainakin osaksi käyttämään puhelimen kameraa tai tablettia. Sama koskee kuvien käsittelyä.  En ole ennustaja, mutta ounastelen, että jossain vaiheessa lähitulevaisuudessa myös Photoshop on sovellus, jonka voi ladata puhelimeensa. Nyt on jo olemassa monta kuvankäsittely sovellusta puhelimille ja padeille.

Hyvä puoli on tietysti se, että käyttäjäkunta laajenee. Harrastuksen kannalta se on mielestäni huono asia. Kaikesta tulee liian helppoa. Sovelluksissa on useimmiten helppous ja nopeus ykkösasiana.  Alkuperäisen kuvan laatuvaatimukset hämärtyvät, koska sovellus käsittelee ne ”hyviksi”.

Photoshopin käyttäjiä on joskus arvosteltu temppukeskeisiksi. Heidän osaamistaan on vähätelty, koska luullaan, että kuvankäsittelyn opettelu on helppoa ja nopeaa. Tämä on kuitenkin väärä luulo. Pikkuhiljaa on hyvän kuvankäsittelyn oikeutus ja arvostuskin noussut.  Itse käytän Photoshopia joka kuvan yhteydessä. Ohjelman opettelu on kuitenkin vieläkin kesken, vaikka olen sitä opetellut vuosien ajan. Aina on uutta opeteltavaa ja löytyy uusia käyttömahdollisuuksia. Ne avaavat ovia tehdä entistä kiehtovampia kuvia.

Monimutkaisuus ei suinkaan tee kuvasta hyvää tai mielenkiintoista. Minimalistiset kuvat voivat olla hyvin luovia ja mieleenpainuvia.

Kehitystä tapahtuu, olen minä siitä mitä mieltä tahansa. Näin se on. Varmasti kameraseurojenkin on mukauduttava uusiin tuuliin. Myös kilpailutoiminnan säännöt joutuvat koetukselle. Tietääkseni missään ei ole mainittu, että kännykkäkuvia ei saisi käyttää.

Säännöt kuvan elementtien käytöstä voivat myös hämärtyä. Onko sovelluksella tehty muokkaus elementti? Onko actiontoimintojen käyttö sallittua? Entä Photoshopin pensselit tai leimasintoiminnot? Tässä mainitsen vain joitain tavallisimpia.

Tätä juttua varten tein yhden kuvan, jossa olen käyttänyt hiekkamyrskyä jäljittelevää action toimintoa. Toisessa kuvassa on ”suhrua” (scribbles). Sen voi toki tehdä yhden pikselin levyisellä kovalla pensselilläkin, mutta työmäärä on aikamoinen.

Seuraan kehitystä mielenkiinnolla, niin kuin varmaan tekin. Kuva ja kameramessutkin ovat nyt Kuva ja Äänimessut. Siitäkin voi päätellä, että järjestelmäkameroiden käyttö ja myynti on hiipumassa.