Huhtikuun näyttelyissä on esillä väriä ja mustavalkoista, avaruutta ja henkilöitä.
Värinä: Manual 22.3.–26.5.
VB-valokuvakeskus | Kuopio | Kuninkaankatu 14-16
Manual-näyttely VB-valokuvakeskuksessa on ainutlaatuinen kymmenen valokuvaajan yhteistyöprojekti. Sen kautta katsoja pääsee tutustumaan valokuvaajan työtapoihin ja arkielämään.
Esiin nousee erityisesti, miten voimakkaasti valokuvaajien työ on kietoutunut heidän muuhun elämäänsä. Esimerkiksi perhe saattaa vilahtaa näyttelyn kuvissa. Lisäksi valokuvien kehitysprosessin ympäristövaikutukset ovat myös teemana.
Näyttelyn ovat toteuttaneet Värinän jäsenet. Värinä on värikuvia vedostavien valokuvataiteilijoiden osuuskunta, jolla on värilaboratorio värinegoja varten. Mukana näyttelyssä ovat mm. Sanni Seppo, Raakel Kuukka, Jari Eklund ja Tiina Itkonen.
Kimmo Räisänen: Hetkeen ei ollut mitään 7.3.–6.4.
Mikkelin valokuvakeskus | Mikkeli | Puistokatu 3
Mikko Räisäsen dokumentaariset kuvat kertovat surusta. Näyttely on esillä Mikkelin valokuvakeskuksessa.
– Olen valokuvannut lapsuudenperhettäni ja kotipaikkaani 1980-luvun alusta lähtien. Kuvista koottu näyttely ja valokuvakirja Hetkeen ei ollut mitään on minulle myös surutyö, sillä isäni, äitini ja siskoni menehtyivät kuvausten aikana, Räisänen kertoo.
– Näyttelyn ja kirjan kautta pohdin elämän outoutta ja kuoleman luonnollisuutta.
”Valokuvaaminen on kuolemanpelkomme yksi ilmentymä – oman kuolemamme, omaistemme kuoleman. Voimaton yritys pysäyttää ajan vyöry”, kirjoittaa Juha Hurme näyttelyyn liittyvässä Räisäsen kirjassa.
Jukka-Pekka Metsävainio: Avaruusluontokuvia 27.3.–14.4.
Galleria Kajaste | Helsinki | Bulevardi 32
Oululainen J-P Metsävainio on astronomisen valokuvauksen kehittäjä ja luennoitsija maailmalla. Hänen valokuviaan käytetään laajasti myös tieteellisessä tarkoituksessa. Muun muassa Nasa on valinnut hänen otoksiaan päivän pääkuvaksi.
Nyt Metsävainion hätkähdyttäviä kuvia kaasusumuista ja muista avaruuden ilmiöistä on esillä Galleria Kajasteessa Helsingissä. Yhden kuvan valotusaika on ollut peräti 20 tuntia. Ja toista Metsävainio on muokannut, jotta hänen haluamansa piirteet tulevat selkeämmin esiin:
– Kokeellisessa valokuvassa Melotte 15 -kaasusumusta kaikki kuvan tähdet on poistettu suurella tarkkuudella. Näin varsinaisen kaasumuodostelman piirteet pääsevät paremmin esille.
Teokset vaativat tarkkaa ennakkosuunnittelua. Itse kuvaamiseen liittyvistä raskaista teknisistä vaatimuksista huolimatta Metsävainio tahtoo kuviensa ”soivan sfäärien musiikkia luonnollisesti ja tekniikan kahleista vapautuneena”.
Kommentointi on suojattu Google reCAPTCHA:lla, jota koskevat Googlen yksityisyyskäytännöt ja käyttöehdot.