Näyttelypoiminnat: joulu-tammikuu

Kirjoittanut 2.12.2021

Loppusyksyn monivivahteisissa näyttelyissä tutustutaan metsään, valon luonteeseen sekä Karjasillan kaupunginosaan Oulussa.

Kuopion VB-valokuvakeskuksessa on esillä Heikki Willamon näyttely Mielen kuvia – valokuvia eläimistä.

– Valokuvaajana minua viehättää niukkuus ja peitteisyys. Metsässä kätken mielelläni asioita oksiston ja runkojen taakse tai pimeän peittoon estäen katsojaa näkemästä kaikkea, mitä kuva-alalla on. Pidän yöstä, liikun valon ja syvän hämärän rajalla, katson pimeästä kohti valoa. Kuvieni eläimet ovat joko vanhojen metsien asukkaita tai niitä, joilla on ollut tai on yhä suuri merkitys ihmisen mielenmaisemassa, sanoo Willamo.

Näyttely jakautuu kolmeen osaan. Metsä minussa on kuvattu karhuja lukuun ottamatta kymmenen kilometrin säteellä Willamon kotiovelta. Siinä Willamo käsittelee luonnon muutoksia ja ihmisen suhdetta luontoon.

Mielen kuvia kuvat on kuvattu kiinnostuksesta kalliotaidetta kohtaan. Niissä on käytetty kaksoisvalotusta, joten kuvista tulee taianomaisia ja kuvien välillä saattaa olla viikkoja tai jopa vuosia.

Kolmas osa, Taivassyntyiset kertoo kahdesta myyttisestä eläimestä, hirvestä ja karhusta. Myytit ovat kiinnostaneet aina Willamoa.

Heikki Willamo on syntynyt 1952. Hän asuu ja työskentelee Karjalohjalla. Hänelle on myönnetty taiteilijaeläke vuodesta 2016 asti.

Heikki Willamo: Mielen kuvia – valokuvia eläimistä 12.11.2021-13.2.2022. VB-valokuvakeskus, Kuninkaankatu 14-16, Kuopio.

Kuva: Anu Raatikainen

Suomen Valotaiteen Seura FLASH, Pohjoinen valokuvakeskus ry sekä Taiteilijajärjestö MUU ry järjestävät yhteistyössä valon materiaalisuutta käsittelevän, media- ja erityisesti valotaiteeseen painottuvan tapahtuman Material Light toisen osan Pohjoisessa valokuvakeskuksessa Oulussa.

Materiaalisen ja materiaalittoman väliin pakenevana ilmiönä valo hämmentää. Näyttelyn teoksissa yhdistyy monipuolisesti eri tekniikoita muun muassa maalauksesta, filmipohjaisesta taiteesta ja videosta. Muun muassa Anna Björklundin neulanreikäkameratekniikka herättää eloon valo-olennot, Jenni Eskolan valoherkät lehtivihreämaalaukset muuntuvat reagoidessaan valoon ajan kanssa ja Alexander Salvesenin kineettinen valoteos pohtii valon ja ajan luonnetta.

Flash, Muu ry: Material Light 20.11.2021–2.1.2022, Pohjoinen valokuvakeskus, Hallituskatu 7, Oulu.

Uumajanpuisto 2019. Kuva: Jaani Föhr

Tampereella Nykyajassa on esillä Jaani Föhrin dokumentaarinen kuvausprojekti Karjasillasta, yhdestä Oulun kaupunginosasta. Karjasilta on keskiluokkainen, pääosin rintamamiestaloista ja sotien jälkeen rakennetuista kerrostaloista koostuva kaupunginosa.

Dokumenttiprojektit tehdään usein itselle vieraista ja jopa rujoista paikoista, johon kuvaaja menee vieraana tarkkailijana. Tällä lähestymistavalla on pitkät perinteet, mutta Föhr halusi projektissaan kääntää tarkkailijan roolin ympäri. Voisiko hän itse olla karjasiltalaisena yhtä aikaa sekä tarkkailija että yhteisön jäsen?

Jaani Föhr: Karjasilta, 27.11–27.12.2021, Valokuvakeskus Nykyaika, Kauppakatu 14, Tampere