Finnfoto-palkinto 2021 Asko Mäkelälle

Kirjoittanut 2.12.2021

Asko Mäkelä on koulutukseltaan filosofian lisensiaatti taidehistoriasta. Hänen vaikutuksensa näkyy laajasti koko kuvataiteen kentässä, erityisesti valokuva- ja videotaiteessa. Nykyään hän vaikuttaa Kansallisgallerian valtuuskunnan puheenjohtajana ja Suomen taideyhdistyksen varapuheenjohtajana.

Mäkelä toimi Valokuvataiteen Museon johtajana vuosina 1996–2009. Hänen aikanaan museon toiminta uudistettiin perusteellisesti. Mäkelä on muun muassa toiminut Lapin yliopistossa mediakasvatuksen apulaisprofessorina ja ollut perustamassa Kiasmaa.

– Nuorten valokuvaajien ja videotaiteilijoiden teoksille ei 1980-luvun alussa ollut paikkaa. Niitä kun ei arvostettu taiteena. Se oli iso syy, miksi perustin Vanhan gallerian aikansa avantgarde-taiteelle. Valokuvataiteessa kiinnosti jo tuolloin se, että siinä hyödynnetään ilmaisukeinona kaikkia valokuvan alueita henkilökuvauksesta tieteelliseen valokuvaukseen. Arvostan suuresti Finnfoto-palkintoa, koska Finnfoto edustaa koko valokuvauksen kirjoa, sanoo Mäkelä.

Myös uudet sukupolvet ovat saaneet osansa Mäkelän valtavasta osaamisesta, tiedoista ja näkemyksistä. Hän on ollut aktiivinen luennoitsija niin kotimaassa kuin maailmalla.

Finnfoto-palkinto myönnetään vuosittain henkilölle, joka on pitkäjänteisellä työllään edistänyt merkittävästi valokuvausta ja valokuvakulttuuria Suomessa sekä luonut edellytyksiä valokuvan arvostuksen lisäämiselle.