Näyttelypoiminnat: kesä-heinäkuu

Kirjoittanut 19.6.2018

Sauna, puutarha ja villi luonto. Siinä kesän kolme ehdotonta aihetta.

Esa Ylijääskö: Spirit of Sauna 18.5.–9.9.
Bang Bang Gallery
Helsinki | Runeberginkatu 14–16 2. krs

Kuvissa näet saunojien rentoutuneita, raukeita kasvoja. Esa Ylijääskön Spirit of Sauna -valokuvasarjassa sauna näyttäytyy suomalaisten pyhänä paikkana. Mustavalkokuvien näyttelyyn voit tutustua Bang Bang Galleryssä Helsingissä.

– Sauna on suomalaisille pyhä paikka, temppeli, jossa kaikki ovat syntymäasussaan ja tasavertaisia. Sauna on paikka, jossa synnit tunnustetaan ja pestään pois, Ylijääskö kuvailee.

Ylijääskö on valokuvannut kymmeniä saunoja vuosina 2016–2017, ja työ jatkuu edelleen. Kuvasarjassa nähdään myös saunan henkeä ilmentäviä maisema- ja henkilökuvia.

– Saunojen rakentamisessa laitetaan luovuus peliin. Saunoja on rakennettu autoihin, veneisiin, telttaan ja jopa junaan. Ensimmäinen uuteen kotiin rakennettava osa on sauna, ja pitkän matkan jälkeen on ensimmäiseksi päästävä löylyihin.

Ylijääsköllä on omintakeinen kuvaustyyli, jossa mustavalkoisuus ja voimakkaat kontrastit tuovat otoksiin rouheutta. Hän on Keminmaalta Pohjois-Suomesta kotoisin oleva valokuvaaja, joka tunnetaan erityisesti Syyrian sisällissodan uhreja kuvaavasta dokumenttikuvaprojektistaan.

Kuva: Kari Rissa

Luontokuvia 28.7.–12.8.
Vanhapuskan tila
Salo | Kalkkilantie 788

Ajatko loppukesästä Kiikalan tuntumassa? Silloin kannattaa koukata Vanhapuska-nimisen tilan kautta, sillä sen navetan yliselle on ripustettu luontokuvien näyttely. Näyttely avautuu 28. heinäkuuta.

Kutsunäyttelyn kuvaajina ovat Kari Rissa ja hänen kaverinsa Riku Cajander, Teppo Jokinen, Antti Koli, Veikko Neuvonen, Ari Niskanen, Tero Pajukallio, Jukka Palm, Matti Remes ja Ismo Tuormaa.

– Olen kutsunut hyvät kuvaaja- ja toimittajakaverini mukaan näyttelyyn. Olen tehnyt heidän kanssaan ympäristötoimittajana/valokuvaajana paljon yhteistyötä vuosien aikana. Toimin siis näyttelyn järjestäjänä, kertoo tilan omistaja Kari Rissa.

Näyttelyssä on runsaat 100 valokuvaa niin maailmalta kuin aivan Kiikalan lähiluonnostakin.

– Kuvissa on luonnon kauneutta, mutta niistä ilmenee myös huoli luonnon monimuotoisuuden säilymisestä, Rissa toteaa.

Kuva: Anu Hedborg

Anu Hedborg: Hetken heijastus 8.5.–30.6.
Kouvola | Kauppakeskus Veturi
Tunnelman tekijä

Puutarhan kukat ovat olleet Anu Hedborgin kuvauskohteena. Hänen näyttelynsä Hetken heijastus on esillä kesäkuun loppuun asti Kouvolassa kauppakeskus Veturissa.

– Näyttelyn valokuvat ovat heijastuksia lähiluonnon ja luonnon yksityiskohtien näkemisestä ja kokemisesta. Kuinka pienessä hetkessä kaikki voi muuttua – niin luonnossa kuin elämässä, Hedborg toteaa.

Hän on yhdistänyt pelkistettyihin, pysäyttäviin kuviinsa Pia Perkiön runoja.