Valitsetko kantaaottavat kuvat vai nostalgian?
Nina Korhonen: Monkey to Monkey 12.10.–20.12.2018
Luova.fi Galleria
Helsinki | Suvilahdenkatu 10 A
Miltä näyttää Kiinan arki? Tämä selviää Nina Korhosen Monkey to Monkey -näyttelyssä, joka on esillä Luova.fi-galleriassa Helsingissä.
– Olen omistanut näyttelyn isoisälleni Kalle Väisäselle. Hän matkusti suomalaisilla rahtilaivoilla Kiinaan, Shangaihin, 50-luvulla ja valokuvasi ja filmasi super-8 kameralla matkaa laivassa, sataman ja kaupungin tunnelmia, Korhonen kertoo.
Hän on kuvannut kiinalaisten ihmisten jokapäiväisestä elämää niin suurkaupungeissa kuin maaseudulla. Aikajana alkaa ja päättyy apinan vuoteen – tästä näyttely on saanut nimensä.
– Monkey to Monkey on 12 vuoden näkemys Kiinan olosuhteista ja luonnon vaikutuksesta ihmisiin apinan vuodesta 2004 apinan vuoteen 2016 asti.
Korhosen kuvat ovat hiljaisen ajattomia, ja niistä välittyy mieltä kutkuttavia tarinoita.
– Mielenkiintonani on ollut pohjoinen, karumpi luonto sekä ihmisten väliset suhteet työ- ja arkielämässä, hän kertoo.
Arktisia unelmia 6.9.2018–27.1.2019
Lapin maakuntamuseo
Rovaniemi | Pohjoisranta 4
Oletko vanhojen kuvien ystävä? Lapin maakuntamuseossa on esillä Arktisia unelmia -näyttely, joka esittelee pohjoista matkailua ja arkkitehtuuria 1930–1950-luvun Suomessa. Lapin hotellien ja majatalojen kautta valottuvat paitsi kotimaan matkailun kehitys myös kansainväliset ja kansalliset vaikutteet kasvavan maan ilmeessä.
Siinä missä funktionalistiset hotellit viestivät moderniutta ja kansainvälisyyttä, hirsirakenteiset matkailu- ja retkeilymajat huokuivat talonpoikaiskulttuuria ja kansallisromantiikkaa.
Näyttelyn kuraattori Harri Hautajärvi toteaakin: – Lapin matkailua markkinoitiin maisemilla ja arkkitehtuurilla. Matkailurakennuksista tuli parhaimmillaan kokonaistaideteoksia ja itsessään nähtävyyksiä. Lappiin suunnitellut varhaiset matkailurakennukset muistuttavat ajasta, jolloin matkailun yllä oli vielä hohdetta ja arktista romantiikkaa.
J. A. Juvani: One man show 14.9.–2.12.2018
Aboa Vetus & Ars Nova
Turku | Itäinen Rantakatu 4–6
J.A. Juvani on vuoden nuori taiteilija. Hänen uusi näyttelynsä Turussa käsittelee maskuliinisuutta suorasukaisesti ja häpeilemättä.
Miten elämästä selviää, jos ei kasva pojasta mieheksi niin, että sopisi valkoisen heteromiehen muottiin? Juvanin teokset kyseenalaistavat näkemyksiämme maskuliinisuudesta. Hänen
työkalujaan ovat drag- ja queer-estetiikka, huumori ja feminismi.
Näyttely sisältää valokuvateoksia, videoita, ääniteoksia ja installaatioita. Juvani on teoksissaan usein itse mallina.
Kommentointi on suojattu Google reCAPTCHA:lla, jota koskevat Googlen yksityisyyskäytännöt ja käyttöehdot.