Näyttelypoiminnat: loka-marraskuu

Kirjoittanut 28.10.2021

Luonto ja vaihtoehtoiset menetelmät esillä syksyn näyttelyissä.

Rovaniemellä Taidegalleria Villa Vinkkelissä on esillä Thierry Chevillardin näyttely Rhythm of Wilderness.

– Minulla on aina ollut kamera mukana. Juuri oikean hetken vangitseminen on addiktoivaa ja joskus turhauttavaakin. Parhaat kuvani ovat ehkä niitä, joita en pystynyt ottamaan, Chevillard toteaa.

– Eräopas-ammattini ja valokuvauksen lisäksi haluan kiinnittää ihmisten huomion planeettamme tilaan ja luonnon monimuotoisuuden rajuun vähenemiseen. Voimme suojella vain asioita, joita ymmärrämme ja joista pidämme. Jos ihmiset, jotka pitävät kuvistani kunnioittavat luontoa enemmän ja tekevät jotain sen säästämiseksi, olen onnistunut tavoitteessani.

Ranskalainen Thierry Chevillard (s. 1967) muutti Suomeen 2014. Hän työskenteli 20 vuotta urheilu- ja kulttuurijärjestössä, kunnes jätti työnsä kahdeksan vuotta sitten rakastuttuaan arktiseen luontoon.

Valokuvaaja Kaisa Sirén haastattelee Chevillardia 5.12. klo 14–16. Tule kuuntelemaan mitä kaikkea luontokuvien taustalla on. Yleisö voi vapaasti esittää kysymyksiä ja osallistua keskusteluun. Ilmoittaudu Taiteen takana -tapahtumaan ennakkoon osoitteeseen kuva@kaisasiren.fi. Ei pääsy­maksua.

Thierry Chevillard: Rhythm of Wilderness, 16.11.–5.12.2021, Taidegalleria Villa Vinkkeli, Vuopajantie 15, Rovaniemi

Rainer Paananen, Playing A Round, 2021

Turun Taidehallissa on nähtävillä Rainer Paanasen näyttely Sound of Alchemy 8.10.–7.11.2021. Näyttely koostuu taiteilijan valokuvateoksista ja installaatioista vuosilta 2018–2021. Minimalismiin ja käsitetaiteeseen peilautuva näyttelykokonaisuus yhdistää äänen ja valokuvan tuottamisen vaihtoehtoisin menetelmin.

Paanasen valokuvateokset näyttäytyvät kaksiulotteisina visuaalisina esityksinä, joissa musiikki on tiivistetty hiljaisuuteen ja väriin.

Rainer Paananen (s. 1990 Tikkakoski) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja valokuvaaja. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta. Hänellä on ollut useita kansainvälisiä näyttelyitä. Paanasen teoksia on nähtävillä 31.10.2021 asti myös Helsingin Taidehallissa ryhmänäyttelyssä Uusia näkökulmia valokuvaan – Helsinki School 25 vuotta.

Rainer Paananen: Sound of Alchemy, 8.10.–7.11.2021, Turun Taidehalli, Vanha Suurtori 5, Turku

Jere J. Aalto

Hippolyte Korjaamolla on esillä Jere J. Aallon ja Heikki Kasken töitä. Näyttelyn nimi (eds.) viittaa kahden tekijän yhteen sovitettuun lopputulokseen tavalla, jonka myötä yksittäisen taiteilijan pyrkimys väistyy ja muuntautuu kantavaksi taustavoimaksi. Prosessina yhteistyö on kokeellinen konteksti, jossa riskien, väärinymmärrysten ja sattumusten on mahdollista tuottaa lopulta jotain ainutlaatuista. Nimikkeenä ‘eds.’ tai ‘editors’ viittaa myös sisällön hienovaraiseen toimittamiseen: sen jonkin äärelle saattamiseen, yhteistyönä.

Jere J. Aalto yhdistää työskentelyssään fiktion, semiotiikan, valokuvan ja manipulaation kautta tuotettua tietoa sekä rajallisuuden käsitystä kuvallisuuden hybridimuotojen parissa. Heikki Kasken työskentely keskittyy valokuvaan, videoon, installaatioon ja performanssitaiteeseen.

Jere J. Aalto & Heikki Kaski: (eds.), 17.9.–6.11.2021, Hippolyte Korjaamo, Töölönkatu 51 a-b, Helsinki