Uniikit bromiöljyvedokset johdattavat menneeseen maailmaan.
Markku Joutsen: Ajattomuus 18.3.–4.4.2020
Laterna Magica | Helsinki | Rauhankatu 7
Laterna Magicassa 17. maaliskuuta avautuva näyttely Ajattomuus esittelee Markku Joutsenen uniikkeja bromiöljyvedoksia. Ne johdattavat katsojansa ajasta ja paikasta riippumattomaan maailmaan valokuvien ja maalausten rajapinnalle.
Markku Joutsenen uudessa näyttelyssä henkii mennyt maailma, vaikka originaalikuvat ovat valtaosin viime vuosilta. Ne ovat valokuvia maalausten asussa.
Markku Joutsen käyttää Suomessa harvinaista bromiöljytekniikkaa. Negatiivista tehdään hopeagelatiinivedos, joka valkaistaan. Kostean vedoksen pinnalle ”töpötetään” öljypohjainen muste telalla tai siveltimellä, jolloin syntyy maalauksellinen, pehmeäpiirtoinen vedos, jota voi vielä muokata siveltimellä.
Valokuvataiteilija Markku Joutsen (s. 1963) on harrastanut kuvausta 15-vuotiaasta lähtien ja työskennellyt myös ammattikuvaajana.
Markus Aspegren: Plastic Waters 8.2.–2.3.2020
Valokuvakeskus Nykyaika | Tampere | Kauppakatu 14
Valokuvakeskus Nykyajassa on esillä Markus Aspegrenin valokuvia. Plastic Waters -valokuvasarja nostaa esiin vesistöjen ja merten roskaantumisen maailmanlaajuisena ongelmana.
Plastic Waters -näyttelyn valokuvateosten hahmot ovat kuvitteellisia vesistöjen kansalaisia, joiden tarinoita kuvat kertovat. Kuvasarjaa ovat innoittaneet H.P. Lovecraftin kauhutarinat, erityisesti The Shadow over the Innsmouth (1931), jossa kylää vaanii merestä nouseva uhka.
Markus Aspegren on kansainvälisesti palkittu kuopiolainen valokuvaaja. Näyttelyn teokset on toteutettu yhteistyössä stailaaja Laura Puntilan kanssa.
Mikko Auerniitty ja Harri Heinonen: Football Landscapes 7.3.–19.4.2020
Pohjoinen valokuvakeskus | Oulu | Hallituskatu 7
Pohjoisessa valokuvakeskuksessa on nähtävillä Mikko Auerniityn (s. 1971) ja Harri Heinosen (s.1967) Football landscapes. Näyttely on yhteisproduktio ja se kuvaa jalkapalloa maiseman, arjen ja havaintojen kautta.
Tekijät lähestyvät teemaa Shane Baumin Leasure Society -tematiikan kautta, jossa elämän keskiössä ovat ajan viettäminen perheen ja ystävien kanssa sekä autuas joutilaisuus. Taiteilijat tutkivat teostensa kautta kulutusyhteiskunnan romahdusta, jossa tavaratuotannosta on siirrytty palveluiden ja elämysten tuottamiseen.
Kyseessä on eräänlainen läsnäolo poissalossa. Kuvien merkitys ei katoa yhdellä silmäyksellä tai tunnistamisella, vaan ne antavat katsojalle mahdollisuuden myös omaan vastaavaan havaintoon ja todellisuuden uudelleen hahmottamiseen.
Kommentointi on suojattu Google reCAPTCHA:lla, jota koskevat Googlen yksityisyyskäytännöt ja käyttöehdot.