Nikon Z -kamerat julkistettu

Kirjoittanut 23.8.2018

Nikon on julkistanut kaksi versiota uudesta peilittömästä täyden kuvakoon järjestelmäkamerastaan. Nämä esiteltiin Kamera-lehdelle sekä muulle pohjoismaiselle ja brittiläiselle valokuvalehdistölle keskiviikkona 22. elokuuta Lontoon Design-museossa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Tilaisuuteen kutsutut toimittajat saivat kokeilla uusia kameroita työpajoissa. Kamerat ovat nimeltään Z 7 ja Z 6, ja niitä varten on suunniteltu uuteen S-sarjaan kuuluvia Nikkor Z -objektiiveja.

Z 6 ja Z 7

Z 7 ja Z 6 ovat ulkoisesti samanlaisia. Suurin ero niissä on kennon resoluutio.

Z 7 -mallissa on 45,7 megapikselin resoluutio, ja sen herkkyysalue on ISO 64–25600 (laajennettavissa ISO 32–102400).

Z 6 -mallin resoluutio on 24,5 megapikseliä. Sen herkkyysalue on ISO 100–51200 ja laajennettuna ISO 50–204800. Sen suorituskyvyssä on painotettu ison herkkyyden hyödyntämistä ja 4K UHD -videotallennusta koko kennon leveydeltä ja täydellä resoluutiolla.

Kameroiden etu-, taka- ja yläpaneelit on valmistettu megnesiumsekoitteesta, ja ne on tiivistetty säänkestäviksi.

Kummankin kameran kenno on FX-, eli täyden kuvakoon mallia. Ne ovat taustavalaistuja ja varustettu hahmontunnistukseen perustuvalla tarkennusjärjestelmällä.

Tarkennuspisteitä on Z 7 -mallissa 493 ja Z 6:ssa 273, ja ne jakautuvat 90 prosentin alueelle kuva-alasta vaaka- ja pystysuunnassa. Hybridi tarkennusjärjestelmä käyttää kennoa varten suunniteltua algoritmia, joka vaihtaa automaattisesti tarkennustapaa hahmontunnistuksesta kontrastintunnistukseen.

Nikkor Z -objektiivisarjan käyttäminen maksimoi automaattitarkennuksen täsmällisyyttä sekä valokuvauksessa että videokuvauksessa.

Kamerat on varustettu Expeed 6 -prosessorilla. Suurimmat sarjakuvausnopeudet kameroille ovat yhdeksän valotusta sekunnissa (Z 7) ja 12 valotusta / s. (Z 6).

Kameroissa on yksi korttipaikka joko XQD-kortille tai myöhemmin päivitettynä Cfexpress-kortille.

Liitäntöjä ovat mm. wifi, Bluetooth ja kaapeliyhteys tietokoneeseen.

Kummankin kameran sähköisessä etsimessä on 3 690 000 kuvapistettä 100 % etsinkuvalla. Okulaarilinssissä on likaa hylkivä fluoriinipinnoite.

Kameroissa on sisäänrakennettu viisiakselinen kuvanvakaaja, jonka teho on viisi aukkoa.

Video-ominaisuuksiin kuuluvat 4K UHD/30p ja full-HD/120p -tallennukset, laajennettu värinsyvyys ja 12 aukon dynamiikka. Aikakoodituki helpottaa kuvan ja äänen synkronointia.

Nikkor Z -objektiivien säätörengasta voi käyttää videokuvauksessa äänettömään kuvausaukon tai valotuksenkorjauksen säätöön.

Objektiivit

Yhdessä kamerarunkojen kanssa julkistettiin kolme S-sarjan Nikkor Z -objektiivia ja FTZ-adapteri Nikon F -bajonetilla varustettujen objektiivien käyttöön Z-sarjan kameroissa.

Vakiozoom Nikkor Z 24–70 mm f/4 S, laajakulma Nikkor Z 35 mm f/1,8 S ja normaaliobjektiivi Nikkor Z 50 mm f/1,8 S on suunniteltu hyödyntämään uuden kameran suurikokoista bajonettirengasta, jonka sisämitta on 55 mm, sekä 16 mm takapolttoväliä.

24–70 mm zoomissa on 14 elementtiä 11 ryhmässä, neljä asfäärista elementtiä, fluoriinipäällystetty etulinssi ja lähin tarkennusetäisyys 30 cm.

50 mm:n normaaliobjektiivissa on 12 elementtiä 9 ryhmässä, kaksi asfäärista elementtiä, Nano Crystal -päällysteitä ja lähin tarkennusetäisyys 40 cm.

35 mm:n laajakulmassa on 11 elementtiä 9 ryhmässä, kaksi ED-elementtiä, kolme asfäärista elementtiä ja Nano Crystal -päällysteitä. Lyhyin tarkennusetäisyys on 25 cm.

Nikon on kehittämässä myös Nikkor Z 58 mm f/0,95 S Noct-objektiivia. Se julkistetaan ensi vuonna, samaten viisi muuta objektiivia S-sarjaan. Seuraavana vuonna julkistetaan ainakin kolme lisää.

Saatavuus

Z 7 -kameran, 24–70 mm:n vakiozoomin ja 35 mm:n laajakulman sekä FTZ-adapterin toimitukset alkavat syyskuun lopussa. Z 6 -kamera ja 50 mm:n normaaliobjektiivi tulevat myyntiin myöhemmin tänä vuonna.

Z 7 -rungon hinnaksi tulee hiukan alle 4000 euroa, Z 6 -rungon hinta asettuu alle kolmeen tuhanteen euroon, ja FTZ-sovite erikseen hankittuna maksaa hiukan yli 300 euroa.

24–70 mm:n zoomin hinnaksi tulee noin 1200 euroa, 35 mm:n laajakulman hinnaksi vajaa tuhat euroa ja 50 mm:n normaaliobjektiivin noin 700 euroa.

Runko-objektiivi-adapteri -yhdistelmistä on tulossa pakettitarjouksia. Ilmoitetut hinnat eivät ole vielä sitovia.