Nikonilta peilittömien kameroiden lippulaiva

Kirjoittanut 28.10.2021

Nikon on julkistanut peilittömien järjestelmäkameroidensa lippulaivamallin. Uusi kamera on tarkoitettu ammattikuvauksen rajoja koetteleville  käyttäjille.

Nikon Z 9:ssä on uusi, pinottu 45,7 megapikselin täyden kinokoon cmos-kenno ja erittäin nopea EXPEED 7 -prosessori. Kameran ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa  Nikonin tähän mennessä kehittynein automaattitarkennusjärjestelmä ja kolmiulotteinen seuranta,  edistykselliset video-ominaisuudet, parannettu elektronisen etsimen näyttö sekä jopa 120 kuvan sekuntinopeus täydellä automaattitarkennuksella ja -valotuksella.

Z 9 on suunniteltu valokuvauksen ja videoinnin rajoja koetteleville käyttäjille. Se sopii hyvin villieläin- ja urheilukuvaukseen sekä valokuvajournalismiin erikoistuneille ammattilaisille. Z 9 on erinomainen valinta myös muoti- ja mainosalan ammattilaisille sekä videokuvaajille.

Z 9:n 493 pisteen automaattitarkennusjärjestelmässä on 405 automaattisen tarkennusalueen tarkennuspistettä – viisi kertaa enemmän kuin Z 7II:ssa. Kymmenen tarkennusaluetilan avulla käyttäjät voivat optimoida automaattitarkennuksen asetukset mille tahansa työlle. Syväoppiva AI puolestaan mahdollistaa jopa yhdeksän erilaisen kuvauskohdetyypin edistyksellisen ja samanaikaisen tunnistuksen. Z 9:ssä on Nikonin peilittömissä kameroissa ensimmäistä kertaa käytetty kolmiulotteista seurantaa.

Z 9:n kuvaustehon ansiosta käyttäjät voivat tallentaa kameralla täyden kennokoon 8K/24p–60p- ja 4K/24p–120p -videoita sekä ajastettuja videoita. 8K-videoaineistoa voidaan tallentaa 30p:n kuvataajuudella noin 125 minuuttia kerrallaan. Kamera tukee myös ProRes 422 HQ -tallennusmuotoa. Tuleva laiteohjelmiston päivitys mahdollistaa RAW 8K -videoiden tallennuksen erittäin sujuvalla 60p:n kuvataajuudella. Täysin automaattinen tarkennuksen ja valotuksen seuranta sekä silmientunnistuksen AF tukevat videointia ja Nikonin uusi N-RAW-muoto pitää tiedostokoot hallittavissa.

Kameralla voi ottaa yli tuhat kuvaa täysitarkkuuksisessa RAW-muodossa 20 kuvan sekuntinopeudella yhtenä sarjana. Lisäksi uudessa C+-tilassa voi kuvata jopa 120 kuvan sekuntinopeudella noin 11 megapikselin tarkkuudella JPEG normaali -kuvanlaadulla hyödyntämällä automaattitarkennuksen ja -valotuksen kaikkia ominaisuuksia. Suuri skannausnopeus poistaa rolling shutter -vääristymän käytännössä kokonaan – siinä määrin, että mekaaninen suljin on poistettu. 1/32 000 sekunnin suljinaika ja kameran kyky kuvata ISO 64 -herkkyydellä takaavat suuren syväterävyyden, myös erittäin kirkkaissa valaistusolosuhteissa.

Z 9:ssä on kirkas (3 000 cd/m2) elektronisen etsimen näyttö, jonka kahden virran tekniikka takaa reaaliaikaisen, katkeamattomasti toimivan kuvauksen. Sen ansiosta kuvaajilta ei mene yksikään tärkeä hetki ohi.

Z 9 on Nikonin ensimmäinen kamera, jossa on neliakselinen, pysty- ja vaakasuuntaan kallistuva näyttö. Sen avulla kuvaajat voivat mukautua tilanteisiin nopealla ja joustavalla rajauksella. Kameran ergonomiaa, kuten painikkeiden asettelua, on uudistettu ja parannettu ammattilaiskuvaajien palautteen perusteella. Kameran kestävyys on valmistajan mukaan jopa D6:tta parempi. Uudella tarkennustilan painikkeella käyttäjät voivat vaihtaa tarkennustilaa ja tarkennusaluetilaa etsinkuvauksen aikana. Kameran yläosassa ja takana olevat lcd-infopaneelit ja tärkeimmät painikkeet valaistaan virtakytkimen näpäytyksellä, joten kameran asetuksia on helppo muuttaa pimeässä.

Z 9:n muut ominaisuudet

  • Kompakti runko: 20 % pienempi kuin D6, tukevasta kahvasta saa varman otteen vaaka- ja pystykuvausta varten.
  • Valmistettu magnesiumseoksesta, joka takaa kestävyyden ja keveyden optimaalisen tasapainon.
  • Perusteellinen sääsuojaus varmistaa, että kamera, Z-sarjan objektiivit ja bajonettisovittimet pysyvät turvassa olosuhteisiin katsomatta.
  • Johtava pinnoite luo magneettikentän, joka hylkii pölyhiukkasia aktiivisesti kennolta.
  • Alkuperäinen ISO-herkkyysalue 64–25 600 (laajennettavissa ISO 32–102 400 vastaavaksi), kehittynyt kohinan vähennysalgoritmi ja integroitu välkynnänvähennys.

Nikon Z 9 tulee myyntiin talvella 2021 ja maksaa noin 6 300 euroa (runko).