Pääkirjoitus: Objektiivit perinteistä ammentaen

Kirjoittanut 20.10.2016

Kameramerkit ja tutut objektiivivalmistajat esittelivät syksyn messutapahtumissa joukon toinen toistaan hienompia automaattitarkenteisia objektiiveja. Mutta tämä ei ole enää ainoa kehityksen suunta.

Ilmeisesti peilittömien kameroiden ansiosta yhä useampi objektiiviuutuus on käsitarkenteinen yksipolttovälinen objektiivi, joka on varustettu mekaanisella himmenninsäädöllä.

Useat kuvaajat ovat huomanneet, että moni kymmeniäkin vuosia vanha objektiivi on mielenkiintoinen tuttavuus peilittömissä rungoissa, kun käyttää adapteria. Moni objektiivien erikoisvalmistaja lienee pannut asian merkille.

Nyt haasteeseen on vastattu suunnittelemalla nykyaikaisia huippuobjektiiveja, jotka ovat kuitenkin toiminnoiltaan kuin takaumia kymmenien vuosien takaa. Näitä objektiiveja valmistetaan paitsi peilittömiin runkoihin, myös peilillisiin kameroihin.

Minusta tämä on pelkästään hieno asia. Kuvaaja palaa ikään kuin valokuvauksen juurille ja joutuu tekemään enemmän tietoisia valintoja kuvaushetkellä. Kantapään kautta tutuksi tulee himmenninaukon merkitys terävyysalueeseen, ja käsin tehty tarkennus opettaa sijoittamaan tarkennustason oikealle etäisyydelle. Automaattitarkennuksen kanssa käy varsinkin aloittelevalle kuvaajalle usein niin, että hän unohtaa valvoa, minne kamera tarkentaa.

Perinteisistä merkeistä esimerkiksi Zeiss ja Voigtländer ovat osoittaneet, että manuaalitarkenteiset objektiivit ovat harkitsevan kuvaajan käsissä todella laadukkaita kuvausvälineitä.

Objektiivimarkkinoille on tulossa myös uusia merkkejä. Yksi tuoreista tulokkaista, josta kuulemme varmaan tulevaisuudessa, on kiinalainen Zhongyi. Se on erikoistunut huippuvalovoimaisiin objektiiveihin.

Luettavissa on testi merkin f/0,95-valovoimaisesta 50-millisestä objektiivista. Sen optinen ja mekaaninen laatu ovat kuin kymmenen kertaa kalliimmissa vastaavissa perinteisissä merkkituotteissa, mutta tämä on hinnaltaan kaikkien ulottuvilla.