Itseohjautuva työpajatoiminta kiehtoo monia valokuvausharrastajia. Yhteinen päämäärä ja kokemusten jakaminen palkitsevat.
Helsingin Kameraseurassa toimii 11 kerhoa. Ohjatun kerhotoiminnan lisäksi sen piirissä kokoontuu erilaisia rajatun ajan toimivia työpajoja, yhtenä niistä katukuvaustyöpaja.
Petri Allekotte käynnisti katukuvaustyöpajan, koska sille oli tilausta. Tapaamisten alussa käytiin läpi teoreettisia viitekehyksiä liittyen katukuvaukseen sekä analysoitiin vanhojen mestareiden kuvia.
– Kuvien syvä analysoiminen mahdollisti oppimisen, Allekotte painottaa. – Työpaja oli selkeästi yhdessä oppimisen prosessi.
Kuvaustehtävillä Allekotte haastoi ryhmää. Osallistujien tuli esimerkiksi huomioida graafiset elementit tai vastavärit katukuvaustilanteessa. Tavoitteena oli saada kuvaajat pois omalta mukavuusalueeltaan.
– Huomasin, miten lyhyessä ajassa tapahtui kehittymistä ja ryhmäläisen itsetunto kuvaajana kohosi, Allekotte kertoo.
Katukuvausprojekti huipentui kahteen näyttelyyn, joista ensimmäinen pidettiin Kameraseuran tiloissa ja toinen käynnistyy Helsingin kaupungintalon Virka-galleriassa.
Helsingin Sanomien valokuvaaja Sami Kero valitsi Virka-gallerian näyttelyn kuvat. KLIK Helsinki -näyttely on Virka-gallerian viimeisten näyttelyiden joukossa, sillä näyttelytoiminta kaupungintalolla päättyy kesän jälkeen.
Kirsi Hasu toimii näyttelypäällikkönä Helsingin kaupungintalolla.
– Työpajalaisilla oli juuri sellainen aihe, joka sopi Virka-galleriaan. Valittavien näyttelyiden pääkohde on yleensä Helsinki ja siihen liittyvät teemat, Hasu kertoo.
– Kiinnostavaa, että tällainen työpaja on perustettu. Katukuvauksen perinne jatkuu. On tärkeää, että tästä ajasta jää dokumentaatiota, Hasu huomauttaa.
Tiina Pohjanpelto osallistui ryhmään, koska katukuvaus edustaa hänelle perinteistä kuvaamista.
– Elämänmakuista kuvaamista, kuvassa saa olla rosoja, Pohjanpelto määrittelee. – Työpajassa tehdään tasavertaisesti yhdessä asioita, mikä on oppimisen kannalta hyödyllistä ja aktivoi.
Saija Piiroinen piti annetuista tehtävistä ja teemoista, koska ne fokusoivat ja haastoivat omaa kuvaamista. Eräässä tehtävässä tuli kuvata henkilöä lähietäisyydeltä, laajakulmalla.
– Yllätyin, kuinka vähän ihmiset välittivät siitä, että heitä kuvasi, Piiroinen kertoo.
Juha Auvinen suosittelee yhdessä tekemistä.
– Oli mielenkiintoista nähdä, kuinka eri tavalla ihmiset voivat katsoa kuvaa. Toisten palaute oli hyvin opettavaista. Opin itsekin arvioimaan paremmin kuvia työpajan aikana, Auvinen pohtii.
Kameraseura, Katukuvaustyöpaja: KLIK Helsinki
20.4.–20.5.2018 | Virka-galleria | Helsinki
Kommentointi on suojattu Google reCAPTCHA:lla, jota koskevat Googlen yksityisyyskäytännöt ja käyttöehdot.