Olet yksi pohjoismaisista valokuvaajista

Kirjoittanut 29.3.2018

Etsitkö valokuvaamisellesi uusia virikkeitä? Osallistu pohjoismaiseen yhteistoimintaan.

Jos olet innokas valokuvaaja, olet kameraseuran jäsen ja pidät kilpailemista erinomaisena keinona kehittyä harrastuksessasi, pohjoismainen yhteistoiminta voi olla valintasi. Sitä suunniteltiin jo 1980-luvun lopulla, mutta todeksi se tuli muutama vuosi sitten.

Harrastajavalokuvaajien pohjoismainen yhteistyö lähti liikkeelle Ruotsin ja Norjan kansallisten liittojen aloitteesta. Suomen Kameraseurojen Liitto liittyi mukaan valmisteluvaiheessa, ja elokuussa 2015 Suomen, Norjan ja Ruotsin järjestöt perustivat Pohjoismaisen valokuvausliiton (Nordiska Förbundet för fotografin, NFFF). Vuoden loppuun mennessä mukaan tuli myös Tanskan kansallinen liitto.

Suomen edustajana järjestössä toimii Kameraseurojen Liiton koulutusvastaava Pekka Salminen.

Pohjoismaisen valokuvausliiton tarkoituksena on nostaa valokuvausharrastuksen arvostusta taidekuvauksena ja toisaalta kulttuurin muotona sellaisenaan.

Uuden liiton näkyvin toimintamuoto on valokuvakilpailujen järjestäminen. Lisäksi jos olet jäsenenä Suomen Kameraseurojen Liiton jäsenseurassa, sinulla on mahdollisuus saada kuviasi järjestön kotisivustolle. Voit myös hakea Pohjoismaiden valokuvausliiton vuosittain valokuvauksen harrastajalle myöntämää 500 euron työskentelystipendiä.

Liitto järjesti viime vuonna ensimmäiset Pohjoismaiset valokuvamestaruuskilpailut, joita isännöi Suomen Kameraseurojen Liitto. Kisassa oli kaksi sarjaa, väri ja mustavalko. Suomalaiset menestyivät hyvin, sillä värisarjan voitto tuli Suomeen.

NFFF toimii myös yhteistyössä muiden kansainvälisten järjestöjen kanssa. Se on vuodesta 2016 järjestänyt Nordic Circuitia, jonka jokainen mukana oleva Pohjoismaa jyryttää tahollaan. Tämä on luonteeltaan samanlainen kilpailu kuin muut FIAP:n alaisuudessa järjestetyt Circuitit, joten siinä osallistumisoikeus on kaikilla FIAP:n kansallisten jäsenliittojen jäsenseuroihin kuuluvilla kuvaajilla. Osallistujia oli jo ensimmäisellä kerralla 543 yhteensä 49 maasta.

Sekä Nordic Circuit että Pohjoismainen mestaruuskilpailu ovat jokavuotisia tapahtumia.

Kilpailujaan varten NFFF on laatinut näyttely- ja arvonimisäännöt. Siltä voi hakea Pohjoismaisen valokuvauksen suurmestarin pronssista, hopeista, kultaista ja platinaista arvomerkkiä. Niiden myöntäminen perustuu menestykseen liiton omissa mestaruuskilpailuissa sekä NFFF:n ja FIAP:n Pohjoismaisissa näyttelyissä.

Tänä vuonna NFFF järjestää toisen Pohjoismaisen valokuvamestaruuskilpailun, jonka latausaika umpeutuu 15.4. Tarkempia tietoja löydät SKsL:n kotisivulta.

Syksyllä on vuorossa NFFF:n kolmas Nordic Circuit, josta ilmoitetaan myöhemmin tarkemmin.