Pääkirjoitus: Kamera kuuluu kaikkeen

Kirjoittanut 23.6.2016

Valokuvaus on nykyisin paitsi itsenäinen harrastus, myös yhä vahvemmin osa muita rientoja ja inhimillisen kiinnostuksen osa-alueita. Älypuhelimet tarjoavat parhaimmillaan niin hyvän kuvalaadun, että on mahdotonta sanoa, millaisella välineellä kuva on otettu. Käytännössä kuvausväline on aina mukana.

Kesä puolestaan tarjoaa runsain mitoin erilaisia harrastusmahdollisuuksia, joiden parissa voi tallentaa upeita ja kiinnostavia valokuvia – ja myös videoita. Videokuvaus tuntuu vain jääneen edelleen valokuvauksen varjoon, vaikka samat kuvausvälineet, joilla otetaan hienoja still-kuvia, tarjoavat moitteettomat eväät liikkuvan kuvan tuottamiselle.

Liikkuvaan kuvaan puolestaan kuuluu oleellisena osana ääni. Se tuo mukanaan kokonaan uuden ulottuvuuden niin kuvauksen ideointiin, suunnitteluun kuin käytännön toteutukseenkin. Pienellä sijoituksella saa kaikkiin kuvausvälineisiin lisävarusteena ulkoisen mikrofonin, jolla tallentuvan äänen laatu paranee huomattavasti. Samalla häiritsevät zoomin ja tarkennusmoottorin äänet vaimenevat oleellisesti.

Olisiko sopiva kesälomahaaste tutustua oman kameran videokuvausominaisuuksiin? Ensimmäiseksi tavoitteeksi ei varmasti kannata asettaa kokoillan elokuvan tuottamista, ohjaamista ja kuvaamista, mutta yksityiskohdista ympärillämme saa aikaan helposti hienoja pikku dokumentteja.

Mitäpä jos kokeilisitkin valokuvauksen sijasta elävän kuvan tallennusta? Olen asettanut saman haasteen myös itselleni. Kauan sitten, niin sanottujen multivisioiden kulta-aikana, olin kovasti kiinnostunut asiasta. Mutta kun ei ollut mahdollisuuksia hankkia neljää häivekelpoista kauko-ohjattavaa Carousell-projektoria, niille ohjausyksikköä ja laadukasta kannettavaa nauhuria mikrofoneineen, jäi homma haaveeksi.

Viime talven pimeinä iltoina minulle kirkastui, että nythän sama asia on helposti toteutettavissa. Projektinani onkin loman aikana nauhoittaa edullisella digitaalisella tallentimella ja siihen liitetyllä laadukkaalla mikrofoniparilla erilaisia äänikuvia ja -maisemia. Ja yhdistää niistä ja valokuvista sitten äänellisiä esityksiä.

40 vuotta vanha haave mahdollistuu nykyajan tekniikalla helposti ja edullisesti. Vielä kun keksisi hyviä ideoita esitysten aiheisiin…

Kamera-lehden toimitus toivottaa erinomaista kesää kaikille lukijoille!