Pääkirjoitus: Kuvassa lähellä kaukana

Kirjoittanut 15.9.2016

Syyskuu on elektroniikka- ja fotoalan messujen aikaa. Kuun alussa oli IFA Berliinissä, ja kuun lopussa on vuorossa Photokina Kölnissä. Alan ykköstapahtumia kumpikin. Photokina esittelee perinteisen valo- ja videokuvauksen uutuuksia, IFA keskittyy kulutuselektroniikkaan ja kodintekniikkaan, kameroitakaan unohtamatta.

IFA esittelee laajasti lähitulevaisuuden trendejä ja ennustaa tulevaisuuden visioita. Valo- tai videokuvaaminen ei ole enää itseisarvomaista toimintaa, vaan kamerat, kuvaustekniikka ja kuvien käyttö tarjoavat uusia toimintoja muissa laitteissa.

Vaikka pakka sekoittuukin yhä monimutkaisemmaksi kokonaisuudeksi, nousee minun mielestäni valokuvauksen statusarvo perinteisessä olomuodossaan juuri tämän integraation ansiosta.

Tämän integraation syntyloitsut lausuttiin jo aikaa sitten. Viimeistään tämänvuotinen IFA osoitti, että ennustus oli oikea. Näppäilykuvaus, tai oikeammin tapahtumien kuvallinen tallennus, on tulossa erilaisiin puettaviin jatkuvassa verkkoyhteydessä oleviin laitteisiin.

Lentäminen on aina kiehtonut ihmistä.

Dronet ja VR-näkölaitteet ovat yhdistymässä vauhdilla. Näillä helikopterimaisesti lentävillä, moniroottorisilla pienillä lentolaitteilla ei enää pelkästään kuvata. Niillä voi myös tuottaa tosiaikaisia näköelämyksiä erilaisten 3D-virtuaalinäkölaitteiden avulla.

Kopterilla voi käydä paikoissa, joihin on muuten mahdotonta tai vaarallista mennä. Ne osaavat väistää toisiaan ja määrättyjä alueita. Näin kolareita ei synny ilmassa ja ne eivät lennä alueille, jotka halutaan rauhoittaa häiriöltä. Käytännössä tätä olisi vaikkapa kopterien pitäminen riittävällä etäisyydellä rauhoitettujen lintujen pesimäalueista, vaikka dronen ohjaaja muuten voi lennellä vapaasti ja katsella paikkoja virtuaalinäkölaitteesta.

Droneista ennustetaan todellista superhittiä jopa tavallisella kuluttajatasolla aivan lähitulevaisuudessa. Syynä suosion kasvuun ovat lisääntyvät käyttömahdollisuudet ja laskevat hinnat.

Smart home, eli älykoti, oli yksi IFA-messujen keskeisiä teemoja. Esimerkiksi jääkaapin sisällön tarkistaminen älypuhelimen avulla kauppareissulla on pian itsestään selvä arkirutiiniin liittyvä juttu.

Me emme enää tulevaisuudessa välttämättä itse käytä suoraan mitään laitteita, vaan me ohjaamme niiden toimintaa kotona sohvalla löhöten.