Pääkirjoitus: Otetaan yksi ilmapallo

Kirjoittanut 17.8.2017

Kummityttöni askarteli puhjenneista ilmapalloista vaatteita Pokemon-hahmoille. Hämmästyttävää! Miksi sitä ei voi itse olla yhtä ennakkoluuloton ja kekseliäs kuvauksissa, heräsin miettimään.

Me aikuiset porskutamme helposti vanhoja tuttuja uomia. Se on tehokasta mutta ei välttämättä kovin uutta luovaa.

Tämän numeron teemana on luovuus. Luovuus on meidän kaikkien taito, ei vain joidenkin harvojen tositaiteilijoiden. Ilman luovuutta, kekseliäisyyttä ja muuntautumiskykyä voisit jättää kuvauksesi robotille. Ihan varmasti se saisi ”siistejä” kuvia. Mutta missä olisi otosten kertovuus, syvempi idea?

”Se tunne on sanoinkuvaamaton, kun idea, jota olet ensin kehitellyt yksiksesi paperille, alkaa askel askeleelta syntyä silmiesi edessä”, toteaa valokuvaaja Lauri Laukkanen luovan valokuvauksen viehätyksestä. Hän opastaa sinut artikkelissaan tähän taitoon.

Samaa luovuuden teemaa eri näkökulmasta edustaa amerikkalainen valokuvaaja David Hobby. Hänen seitsemällä vinkillään löydät omat vahvuutesi kuvaajana.

”Nenää kannattaa tunkea joka paikkaan”, vinkkaa Stefan Bremer haastattelussaan luovuuden lähteistä.

Itse olen huomannut, että uusi kuvausväline voi herättää luovuudenpuuskan. Sitä hyppää sivuun rutiineista, kun käsissä on ennenkokematon laite. Vaikkapa kääntyvä näyttö saa kokeilemaan erikoisia kuvakulmia.

Eniten iloa on minulle kuitenkin tuottanut käsitarkenteinen objektiivi, jonka tarkennus ei tosiaankaan osu aina kohdilleen. Se antaa minulle luvan irrotella. Keskittyä väreihin ja upeaan valoon konkreettisten kuvauskohteiden tuijottelun sijaan.

Luovuuteen liittyykin vahvasti se, että uskallat heittäytyä. Kaikki kokeilut eivät välttämättä onnistu, mutta se kuuluu asiaan.

Parhaat ideat syntyvät suihkussa. Tai kävellessä. Siis pakottamatta. Mutta ideointia ja luovuutta voi myös harjoitella.

Lauri Laukkanen haastaa sinut jutussaan aloittamaan luovuuslihasten verryttelyn yksinkertaisella harjoituksella. Keksi esineelle mahdollisimman monta käyttötarkoitusta. Montako sinä keksit ilmapallolle?