Pääkirjoitus: Tulostamisen lumo

Kirjoittanut 20.9.2018

Paperin kuidut erottuvat. Pinta on samaan aikaan karhea ja sileä, hieman kuoppainen. Tiirailet valokuvaa ja ihastelet vedoksen tulostusjälkeä. Milleköhän paperille tämä on tehty?

Oletko löytänyt itsesi joskus tällaisesta tilanteesta?

Tulostus on keskeinen osa valokuvatauluja. Valittavanasi on hämmästyttävä määrä erilaisia papereita – ripustusvaihtoehdoista puhumattakaan.

Mutta tulostaminen ei liity pelkästään hienoihin tauluihin. On myös tärkeää, että tulostat itsellesi arkisempia muistoja. Niitä kymppikuvia, joita voi liimata kotialbumiin tai lähettää syntymäpäiväkorttina ystävälle.

Tulostaminen on myös yksi tapa arkistoida kuviaan, kunhan pidät huolen, että säilytät tulosteet sopivissa olosuhteissa. Tiedostot saattavat tuhoutua varmuuskopioista huolimatta. Silloin voit kaivaa laatikosta esiin tärkeät muistosi vaikkapa lasten merkkipäivistä tai häistäsi.

Tulostamisen saloihin meidät tässä numerossa johdattaa kaksi Timo Ripatin artikkelia. Toisesta löydät vinkkejä, mitä on hyvä pitää mielessä tulostaessa ja miten säilytät kuviasi, jotta ne kestävät mahdollisimman pitkään. Ja toisessa jutussa Timo vertailee kahta tulostinta toisiinsa sekä antaa yleisemminkin neuvoja tulostimen valintaan.

Upeista vedoksistaan tunnettu Taneli Eskola kertoo puolestaan ajatuksiaan tulostuksesta.

– Hyvän vedoksen tekeminen on myös luonnekysymys: pitää jaksaa hioa loputtomiin, vaikka olisi huithapeli, kuten minä. Laatuun kyllä pääsee, kun on kärsivällisyyttä, hän toteaa.

Ja jos Eskolan kuvat herättävät halun kokeilla mustavalkokuvia, niin lehteile esiin tämänkertainen kuvankäsittelyn opastus. Sen aiheena on mustavalkokuvat, miten toteutat onnistuneen mustavalkokuvan, kun lähtökohtanasi on värillinen otos.

Nyt on hyvä aika kuvata värillistä ja mustavalkoista. Värikästä kuvasyksyä!