Pääkirjoitus: Vauhdin huumaa

Kirjoittanut 11.1.2018

Olin kuvaamassa illan esityksiä Xmas Xtravaganza -tapahtumassa marraskuun lopulla.

Lavalle astui myös Miss Vinyl Envy, joka on todellinen energiapommi.

Esityksen jälkeen yleisö repesi suosionosoituksiin. Minä mietin, sainkohan yhtään nappiotosta. Sillä Miss Vinyl Envyn vauhti oli ollut räjähtävää.

Ilokseni kuvien joukosta löytyi kuitenkin käyttökelpoisia. Muutamassa liike oli pysähtynyt juuri sopivalla hetkellä tai vanginnut hurjat päänheilautukset pyörteisiksi vauhtiviivoiksi.

Hauska sattuma on, että tämän numeron valaisintestissä mallina poseeraa samainen lavatähti, Miss Vinyl. Timo Ripatti on kokeillut Dörrin led-paneeleita, jotka ovatkin onnen omiaan juuri sähäkän Vinylin kuvaamiseen.

Toinen Timon testi käsittelee akkusalamia, jotka ovat käteviä kuvauskohteissa, joissa ei ole lähettyvillä sähkövirtaa. Vaikkapa savusaunassa tai metsässä.

Näin pimeään aikaa on sopiva miettiä valaisua enemmänkin. Siksi aloitamme uuden juttusarjan, joka käy vaihe vaiheelta läpi pikkusalamien – käsisalaman ja yhdysrakenteisen salaman – käyttömahdollisuuksia. Sarjan ensimmäisestä jaksosta saat vinkkejä, kuinka hyödyntää kameran omaa salamaa.

”Kamera leikkaa todellisuutta tuhannesosan sekunteihin. Taitoa on olla valmiina oikeassa tuhannesosasekunnissa.” Näin toteaa Elina Paasonen, joka kertoo tässä lehdessä taitoluistelun kuvaamisesta. Siitä, kuinka saa onnistuneita kuvia erittäin nopeasta lajista.

Liikettä hieman eri näkökulmasta käsittelee myös haastattelu Jukka Salosesta, joka on kiinnostunut veden kuvaamisesta. Hänen maalauksellisissa kuvissaan joet ovat muuttuneet unenomaisiksi, läikehtiviksi väreiksi.

Vuoden vaihtuessa monilla on tapana antaa lupauksia. Oletko sinä tehnyt lupauksia valokuvauksen suhteen? Jos et, niin tässä yksi ehdotus: päätä osallistua Eisa Maestro -kuvakisaan tänä vuonna.

Kansainvälisen kilpailun aiheena on tällä kertaa luonto. Meillä on hyvät mahdollisuudet menestyä kisassa – ovathan suomalaiset luontokuvauksen kansaa.

Valokuvauksellista vuotta 2018!