RYHMÄMATKA KUVAAJAN NÄKÖKULMASTA

Kirjoittanut 10.5.2023

Olin valokuvaajille suunnatulla ryhmämatkalla. Tässä pohdiskelua matkan tiimoilta.

Ryhmämatkat puoltavat paikkaansa monella tavalla. Niiden aikana voi tutustua eri lailla valokuvaukseen suhtautuviin ihmisiin sekä solmia uusia tuttavuuksia. Joillekin seurustelulla voi olla isokin merkitys, kun taas osalle se on nimenomaan oman valokuvaharrastuksen edistäminen. Koska noin 30 hengen ryhmä on aina matkanjärjestäjälle ja ryhmänjohtajalle uusi, ennestään tuntematon, on taitolaji pitää kaikki tyytyväisinä. Jokaisella on kuitenkin omia odotuksia. Osa on hyvinkin kokeneita kuvaajia, joilla on oma työväline, kamera, kaikkine mahdollisuuksineen hyvin hallinnassa. Osalla voi olla myös itse kuvaamiseen liittyviä haasteita.

Sitten on vielä ne monet valokuvauksen alalajit, suuntaukset. Jotkut ovat luontokuvaajia ja joku on erikoistunut katu- tai dokumentaariseen kuvaamiseen.  Sitten matkalle on voinut lähteä myös yleiskuvaajia, joilla ei ole vain määrättyjä kiinnostuksen kohteita vaan ovat lähinnä kaikkiruokaisia kuvauskohteitten suhteen. Aina on joukossa myös joku, jolla on jokin hyvin spesifinen kiinnostuksen kohde.  Kuinka huomioida kaikki?

Matkakohde sanelee tietysti kuvattavat kohteet, mitä paikanpäältä löytyy. Toinen on sää. Vaikka olisi kuinka yrittänyt huomioida sateen ja tuulen mahdollisuuden, ovat ne aina ilmiöinä valokuvauksen haittatekijöitä.

Sateensuoja ei toimi ollenkaan ja märkäsadetakkikin on ikävä, kun joutuu vähän väliä siirtymään bussiin ja bussista ulos. Kamerallekin pitäisi olla oma sadetakki, mutta kokemuksesta voin sanoa, että ne ovat kyllä enemmän ja vähemmän hankalia ja hyödyttömiä. Sitten vielä se sadesäällä tärkeä huomioitava, muistaa kuivata ja puhdistaa linssi! Sadepisarat ja roskat ovat ikäviä puhdistettavia, jos ne huomaa vasta kun lataa kuvat koneelle tai kehittää ne. Matkan ajankohta on tärkeä. Jos tämäkin matka olisi ollut pari viikkoa myöhemmin, voi olla, että sää olosuhteet olisivat olleet jo paremmat ja ehkä luontokin olisi herännyt jo kukkimaan. Missään en ole aiemmin nähnyt niin paljon ja niin vihreää ruohoa!

Tuulinen sää tuo mukanaan omat ongelmansa. Joskus voi vielä tuulla ja sataa yhtä aikaa. Kovalla tuulella voi jalustan kanssa kuvaamisen unohtaa. Jalusta, niin hyvä kuin se onkin voi olla muutenkin hankala tällaisella matkalla, jossa itse kuvaus sessiot voivat olla lyhyitä pysähdyksiä. Onneksi kameroissa on usein hyvä kuvanvakain ja harjoituksen myötä raskaskin järjestelmäkamera objektiiveineen pysyy kyllä heilumatta paikallaan käsivarallakin.

Näkisin matkaoppaan roolin keskeisenä. Jos matka on järjestetty ryhmälle, jonka mielenkiinnon kohde on etukäteen tiedossa, tässä tapauksessa valokuvaus. Hyvä matkaopas on ottanut jo etukäteen selvää siitä, minkälaiset kohteet olisivat kiinnostavia. Tavalliset turistikohteet eivät yleensä ole niitä kaikkein kiinnostavimpia. Muistomerkit, patsaat, kirkot ovat monelle kuvaajalle tavanomaisia, paljon kuvattuja kohteita. Samoin pitkät selostukset alueen historiasta eivät välttämättä nekään jaksa kiinnostaa riittävästi.

Usein myös näköalapaikat ovat sellaisia parin kuvan arvoisia kohteita. Niissä on vaarana, että kaikkien kuvat ovat suunnilleen samanlaisia! Uskon, että suurin osa kuvaajista haluaa löytää jotain erilaista, hakea muutakin kuvakulmaa kuin maisema ylhäältä alaspäin kuvattuna. Itse yritän löytää kiinnostavia yksityiskohtia, rosoa ja tekstuuria, kapeita kujia, vanhoja jo huonokuntoisia rakennuksia. Tietysti kuvaan myös niitä maisemia, mutta vähemmän.

Tietysti matkaohjelmaan kuuluvat ruokailut ovat mielenkiintoisia kokemuksia. Nykyään monilla on erikoisruokavalioita ja allergioita. Niiden huomioiminen huomaamattomasti on myös matkanjohtajan vastuulla. Sekin vaatii etukäteissuunnittelua. Joissain maissa se voi olla hankalaa. Hyvä ruoka ja parempi mieli sanonta pitää paikkansa. Ruokajuomallakin on tietysti merkitystä…

Joskus voi tämäntyyppiseen ryhmämatkaan sisältyä myös esimerkiksi kuvaukseen liittyvää iltaohjelmaa.

Tutustuminen paikalliseen valokuvaajaan ja hänen tuotantoonsa on aina mielenkiintoista. Ryhmäläisten kuvien katselu voi olla haastavaa, sillä silloin pitäisi olla oma läppäri mukana, että voisi kuvia jossain välissä ladata koneelle ja vielä ehkä käsitelläkin. Käsittelyn ei tarvitse olla sen kummempaa kuin kuvan rajaaminen tai suoristaminen.

Tämän kuvaajille suunnatun ryhmämatkan jälkeen olin ihan toisenlaisella ryhmämatkalla, jossa valokuvaus ei ollut mitenkään matkaohjelmassa. Matkakohteita oli paljon ja monipuolisesti. Sain tältä matkalta enemmän käyttökelpoisia kuvia. Tottunut silmä voi bongata nopeasti monenlaista ”pientä kivaa” kuvattavaa. Tämäkin oli noin 30 hengen ryhmä. Vain kahdella meistä oli järjestelmäkamera, muut kuvasivat innokkaasti kännyköillä. Tällä matkalla tutustuttiin moniin kartanoihin tai museoituihin rakennuksiin. Yleensä niissä sai kaikissa kuvata vapaasti. Yhdessä tuli kuitenkin minulle vastaan uusi tilanne. Ensin annettiin lupa kuvata, mutta ilman salamaa. Sitten kohta tuli lisäohje, minun kamerallani ei saanut kuvata, koska se oli ammattilaiskamera! Canon 5D Mark III. Tuntui aika hassulta, koska väitän, että suht uusilla kännyköillä saa varmasti yhtä hyviä, tai joskus parempiakin kuvia niissä olosuhteissa. No, ei se mitään. Olimme konservatiivisessa maassa, kuvasin sitten kännykällä, kävihän se niinkin.

Joka matkalta saa aina uusia virikkeitä ja oppii uutta. Aina syntyy myös uusia kokemuksia ja kuviakin. Komeat valtameren tyrskyt tuli kuvattua nyt moneen kertaan!  Olen koittanut niitä jo muutamiin kuviin ujuttaakin.

Nopealle yleiskuvaajalle tällainen ryhmämatka varmaan soveltuu hyvin. Jos sinulla on jo oma kädenjälki ja haet jotain määrätynlaista kuvattavaa, voi ryhmämatka olla haaste. Aina kun on kyse ryhmästä, vaatii se sopeutumista ja joustavuutta, jotta kaikilla on kivaa. Koskaan ei voi toteuttaa kaikkien toiveita se on selvä. Pääasia on, että jokainen saa hyviä kuvia ja että matkasta jää positiivinen muistijälki.

Minne seuraavaksi? Itselläni on vielä yksi kiinnostava kuvausmatka kesäkuussa. Tiedän jo, että se antaa taas jotain ihan erilaista. Ehkä seuraavassa kirjoituksessa on asiaa purjelaiva matkailusta.