Siirtotyökalu – Move Tool

Kirjoittanut 21.1.2021

Photoshop CC:n työkalupaletissa ylimmäisenä on siirtotyökalu (Move Tool, V).

Siirtotyökalua käytetään useimmiten Photoshopin työtiedoston tasojen – esimerkiksi komposiittikuvan elementtien – siirtämiseen haluttuun kohtaan kuvassa ja niiden kohdistuksen hienosäätöön. Siirtäminen tapahtuu yksinkertaisesti hiirellä raahaamalla tai nuolinäppäimillä tarkasti ohjaamalla. Yksi nuolinäppäimen painallus siirtää tasoa yhden pikselin verran haluttuun suuntaan tai Shift-näppäintä pohjassa pitämällä kymmenen pikselin askelin.

Siirtotyökalulla voidaan myös kopioi­da ­tasoja kuvasta toiseen. Tällöin valitut tasot raahataan lähtökuvasta kohdekuvan otsikon päälle ja siitä kuvan aktivoituessa varsinaisen kuvan päälle ja vapautetaan. Jos vapautettaessa pidetään Shift-näppäintä alhaalla, tasot sijoittuvat uuden kuvan keskelle.

Valitsemalla asetuspalkista ”Auto-Select” siirtotyökalu kohdistuu automaattisesti valitun vaihtoehdon mukaan siihen tasoon tai tasoryhmään, jonka sisältö on kohdistimen kohdalla päällimmäisenä, kun hiiren vasen painike painetaan alas.
Siirtotyökalulla voidaan myös tasata valitut tasot halutun reunan mukaan.

Jos asetuspalkista on valittuna ”Show Trans­form Controls”, kohteena olevan tason sisällön ympärille tulee muokkauskehys ja tasoa voidaan suoraan muokata samaan tapaan kuin muokkaustyökalulla (Free Transform, Ctrl/Komento-T (Win/Mac)).

Siirtotyökalulla on lisäksi omat erikoispiirteensä, kun sitä käytetään Photoshopin 3D-tasojen yhteydessä.