Suomalaisen valokuvan päivä 15.4.2023

Kirjoittanut 14.4.2023

Tapahtuma juhlistaa suomalaista valokuvaa ja sen tavoitteena on laajentua valtakunnalliseksi.

Kaksi vuotta sitten syntyi sosiaalisessa mediassa ajatus, että suomalainen valokuva ansaitsee vuosikalenteriin oman päivänsä, jonka merkeissä sitä voi juhlistaa. Valokuva-aktiivit perustivat päivää varten ryhmän Facebookiin huhtikuussa 2021. Se saavutti suuren suosion ja pian kävi selväksi, että kannatus päivälle on laajaa. Tapahtuma sai jo varhaisessa vaiheessa kannatusta myös Valokuvataiteen museolta, Finnfotolta ja Suomen Kameraseurojen liitolta.

Päivän sijoittumisesta kalenteriin tuli monta ehdotusta, joista selvästi suosituimpana valittiin lopulta Signe Branderin syntymäpäivä 15.4. Atlantin takaa keskusteluun osallistunut Arno Rafael Minkkinenkin puolsi valittua ajankohtaa vertaamalla Branderia Helsingin kuvaajana muun muassa Josef Sudekiin Prahan, Eugene Atgetiin Pariisin ja Berenice Abbottiin New Yorkin kuvaajana. Minkkinen tähdensi monen muun tavoin, että päivän tuli kuitenkin olla nimenomaan suomalaisen valokuvan juhlapäivä, ei yksittäisen valokuvaajan syntymäpäivän vietto. Lisäperusteena oli päivän sijoittuminen kevääseen, jota pidettiin valokuvauksen kannalta suosiollisena vuodenaikana.

Vilkas keskustelu sai moderaattorit päättämään, että some-ryhmä säilytetään keskustelu- ja ideointipalstana samalla kun päivän käytännön suunnittelu ja toteutus aloitetaan. Asioiden organisointia varten muodostettiin työryhmä, jossa aloittivat moderaattorit Matti Kinnunen ja Ralf Nyman sekä Stefan Bremer, Tuomo Manninen ja Ville Juurikkala. Aluksi mukana oli myös Liisa Huima, mutta hän on sittemmin jättäytynyt sivuun. Uusimpina jäseninä ryhmässä ovat Veera Semi ja Yki Hytönen. Tapahtuman taustalla toimii Suomalaisen valokuvan päivä ry, jonka kautta tuen hakeminen tapahtumalle helpottuu.

Ensimmäinen Suomalaisen valokuvan päivä järjestettiin vuosi sitten. Päivän päätapahtumassa keskuskirjasto Oodissa tutkija Johanna Frigård kertoi valokuvaaja Emma Fockin työstä ja erikoistutkija Jukka Kukkonen Pielisten valokuvaajasuvun vaiheista. Luentojen jälkeen osa väestä siirtyi Kämp Galleriaan Suomen Valokuvataiteen museon K1:een, missä järjestettiin Kuvajournalismi 2021 -valokuvakilpailun jälkipaneeli. Päivän merkeissä järjestettiin muitakin tapahtumia pääkaupunkiseudulla.

Tämän vuoden Suomalaisen valokuvan päivän päätapahtuma järjestetään jälleen Oodissa 15.4. klo 12-16. Siellä saadaan seurata ainakin Stefan Bremerin ja Ville Juurikkalan esityksiä  rock-valokuvauksesta 1970-luvulta tähän päivään, ja Tero Kiikarin esitystä kaupunkinäkymistä ja niiden muutoksista Helsingissä eri aikakausina otetuilla valokuvilla.

Suomalaisen valokuvan päivän työryhmä toivoo, että päivää vietettäisiin jatkossa ympäri Suomen. Yhdistys voisi olla mukana muun muassa mainostamassa näyttelyitä ja tapahtumia. Samoin toivomme että tapahtuman Facebook-ryhmässä ilmoitettaisiin jatkossakin tapahtumista sekä keskusteltaisiin laajasti valokuvauksesta Suomessa.

Suomalaisen valokuvan päivällä on kotisivut osoitteessa www.valokuvanpaiva.fi

Hyvää Suomalaisen valokuvan päivää, ja tervetuloa mukaan!