Suurkilpailu 2024 voittaja on Kenneth Strömberg

Kirjoittanut 15.2.2024

Valokuvakilpailut voivat olla hyvä tapa innostaa valokuvaajia kehittämään taitojaan, ja saamaan tunnustusta hyvästä työstä. Kamera-lehden Suurkilpailu on järjestetty vuodesta 1952 ja innostus kuvien lähettämiseen ei ole laantunut.

Tuomarille on haaste asettaa rinnakkain erilaisia kuvatyyppejä. Kun mukana on luontokuvia, luovaa ilmaisua, tapahtumia, arjen kohtaamisia ja reportaasimaisia kuvia, joutuu niitä arvioimaan myös kunkin lajityyppin kautta. Yhteistä on kolmen elementin – valo, sommittelu ja aihe – hallinta. Joissain kuvan lajeissa teknisen onnistumisen vaatimus on ankara, koska olemme tottuneet niin kovaan tasoon. Taidekuvaamisessa toisaalta juuri idean omintakeisuus on erityisen arvokasta. Rohkeus mennä lähelle kohdetta ja kokeilla erilaisia kuvakulmia toisi usein tuoreutta tuttuihinkin aiheisiin. Kuvankäsittely voi parantaa onnistunutta ruutua, mutta tehokeinojen käyttö vaatii myös huolellista harkintaa. Monissa kuvissa kuitenkin värejä olisi voinut parannella hienovaraisemmin.

Kuvia olivat arvioimassa Laila Alanen, TaK, Minna Jerrman, toimittaja, valokuvaaja sekä Tero Miettinen, kulttuuritoimittaja.