Tuttu polttoväli, uusi valovoima

Kirjoittanut 27.7.2016

Nikon julkisti uuden AF-S Nikkor 105 mm f/1,4E ED:n. Se on Nikonin omien sanojen mukaan uusi kruununjalokivi merkin valovoimaisten, kiinteäpolttovälisten FX-koon f/1,4-objektiivien valikoimaan. Tulokas on markkinoiden ainoa 105-millinen automaattitarkenteinen f/1,4-valovoimainen objektiivi.

Yhden metrin tarkennusetäisyyden ansiosta objektiivilla saa esimerkiksi tiukasti rajattuja henkilökuvia.

Suunnittelussa on tehtaan mukaan kiinnitetty erityistä huomiota kuvan reuna-alueiden toistoon. Koma-virhe on onnistuttu eliminoimaan käytännössä lähes täysin. Myös vinjetointi on erittäin vähäistä. Optisen rakenteen ansiosta kuvan epäterävyyden voimakkuus muuttuu tasaisesti, bokeh on luonteeltaan erittäin pehmeä.

Yhdeksänlehtinen pyöreä himmennin vähentää diffraktiota pienimmilläkin aukoilla. Sähkömagneettinen aukonsäätömekanismi takaa poikkeuksellisen vakaan automaattisen valotussäädön nopeissakin kuvasarjoissa. Nikonin SWM-ultraäänimoottori tuottaa tasaisen, hiljaisen ja nopean automaattitarkennuksen.

Nanokidepinnoite poistaa haamukuvia ja heijastuksia. Kolme erittäin pienen hajonnan ED-lasielementtiä vähentävät osaltaan värihajontavirheet minimiin. Fluoripinnoite suojaa etu- ja takalinssielementtejä sekä helpottaa niiden puhdistamista.

Objektiivin myynti alkaa 25.8.2016, ja hinta on 2 525 euroa.